ES ir Baltarusijos ekonominės sutarties blokavimas gali turėti rimtų pasekmių? | Diena.lt

ES IR BALTARUSIJOS EKONOMINĖS SUTARTIES BLOKAVIMAS GALI TURĖTI RIMTŲ PASEKMIŲ?

Astravo atominės elektrinės (AE) problema yra suvokiama visoje ES, tačiau ES ir Baltarusijos ekonominės sutarties blokavimas vien dėl šios problemos gali turėti rimtų pasekmių, sako prezidento Gitano Nausėdos Užsienio politikos grupės vadovė Asta Skaisgirytė.

„Prisiminkime EK pirmininką Junckerį (Jeaną-Claude'ą. – ELTA), kuris pasakė, kad Astravo problema yra visos ES  problema. Šitas pripažinimas, kad tai nėra dvišalis Lietuvos ir Baltarusijos klausimas, ES egzistuoja. Tiesa, diskusijose nebuvo nueita taip toli, kaip energijos pirkimas ar nepirkimas (...), tačiau bendras suvokimas bent jau EK egzistuoja“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė A. Skaisgirytė.

Anot jos, ES ir Baltarusijos ekonominės sutarties blokavimas vien dėl Astravo AE problemos galėtų užkirsti kelią ir platesniam bendradarbiavimui, todėl tokią galimybę reikia vertinti atsargiai.

„ES sutarties su trečiąja šalimi vienašališkas blokavimas yra labai rimtas veiksmas. Tai rimtas veiksmas su labai rimtomis pasekmėmis, todėl prieš jį darydami turime labai gerai įsivertinti pasekmes – politines, ekonomines, ne tik savo santykiuose su Baltarusija, bet ir su kitomis ES šalimis taip pat. Negalime šio derybinio instrumento naudoti dažnai, nes tada nepasieksime to rezultato, kurio norėtume“, – „Žinių radijui“ sakė prezidento patarėja.

Asta Skaisgirytė / D. Labučio/ELTOS nuotr.

A. Skaisgirytės teigimu, ši sutartis galėtų būti naudinga Lietuvai.

„Kadangi dar derybos nevyksta, tai nėra vienaprasmiško atsakymo, tačiau taip pat pagalvokime, kuo ši sutartis galėtų būti naudinga. Ji būtų visa apimanti, reguliuotų ne tik ekonominius klausimus, bet ir tam tikras politines nuostatas, pagalbą demokratijai, Baltarusijos pilietinei visuomenei, studentų mainus ir panašius dalykus. Turėdami Astravo epizodą, nepamirškime ir platesnio paveikslo, kuris yra mūsų santykiuose tiek su ES, tiek su Baltarusija“, – teigė A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmąjį jėgainės reaktorių tikimasi paleisti jau šiemet, antrąjį – kitais metais.

Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija. Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo AE atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Užvers vienas veikėjas kanopas- ir neliks tų pataikūnų ir kvailių partijos. Kad tik tie patys nepradėtų raudonomis vėliavėlėmis mojuoti...

Vaje,vaje

Tų 160 menininkų ir dailininkų supratimas,apie elektrinę toks,koks kaip kurių konservatorių su jų šventojo papūnės. Jie tokio lygio,kaip vakarykščiai 6 piketuotojai,iš kurių vienas net baltomis kojinėmis pasipuošė.Kaip dailininkai ir menininkai sprendžia elektros klausimus,tai tokį rezultatą ir turime.

Skaitytojas

Jau prabilo prezidentūra dabartiniu svarbiausiu Lietuvai klausimu. Įdomūs dalykai. Kad tik blokuodami sutartį neprarastume studentų mainų galimybės ir nesukliudytume demokratijai, į kurią taip veržiasi Baltarusija. Į mūsų pavojus nekreipkime dėmesio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS