Euras – vieninga NASDAQ OMX Baltijos rinkos prekybos ir atsiskaitymų valiuta | Diena.lt

EURAS – VIENINGA NASDAQ OMX BALTIJOS RINKOS PREKYBOS IR ATSISKAITYMŲ VALIUTA

  • 0

Nuo ketvirtadienio euras Baltijos rinkoje bus naudojamas kaip vieninga čia kotiruojamų akcijų prekybos ir atsiskaitymų valiuta. Latvijai tapus 18-a euro zonos nare nuo š.m. sausio 1 dienos, NASDAQ OMX Riga ir Latvijos centrinis vertybinių popierių depozitoriumas sėkmingai įdiegė eurą kaip šalies vertybinių popierių rinkos valiutą.

„Latvijai prisijungus prie euro zonos, pasiekėme ilgalaikį tikslą ir NASDAQ OMX Baltijos rinkoje turime vieną prekybos ir atsiskaitymų valiutą", - sako Arminta Saladžienė, NASDAQ OMX Baltijos rinkos vadovė. - Tai dar vienas svarbus žingsnis integruojant Baltijos šalių rinkas tam, kad mūsų regionas taptų patrauklesnis tarptautiniams bei vietiniams investuotojams“.

Vieningos prekybos ir atsiskaitymų valiutos, pažangiausių prekybos sistemų INET ir GENIUM INET, bendros Baltijos narystės, suvienodintų prekybos taisyklių ir rinkos modelio bei tarptautinių atsiskaitymų ryšių dėka, rinkos dalyviams ir investuotojams yra patogiau, pigiau ir patraukliau prekiauti vertybiniais popieriais Baltijos rinkoje.

„Latvijos prisijungimas prie euro zonos bus naudingas šaliai ir mūsų kapitalo rinkai“, - sako  Daiga Auziņa-Melalksne, NASDAQ OMX Baltijos rinkos vertybinių popierių biržų paslaugų padalinio vadovė. – Euras sumažins prekybos vertybiniais popieriais tarp šalių išlaidas. Tikimės, kad įdiegus vieną iš pagrindinių tarptautinių valiutų, kuri yra plačiai naudojama pasaulio finansų rinkose, Baltijos rinka taps mažiau rizikinga ir efektyvesnė, o visa tai atneš naudos visiems rinkos dalyviams“.

Estijoje euras naudojamas kaip vertybinių popierių prekybos valiuta nuo 2002 metų, o atsiskaitymų – nuo 2011 metų, kai Estija įsivedė eurą. Lietuvoje euras kaip prekybos ir atsiskaitymų už vertybinius popierius valiuta pradėta naudoti 2010 metais. Lietuva planuoja nuo 2015 metų prisijungti prie euro zonos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS