Euro grupės vadovas Vilniuje gyrė Lietuvą už suvaldytą ekonominę krizę | Diena.lt

EURO GRUPĖS VADOVAS VILNIUJE GYRĖ LIETUVĄ UŽ SUVALDYTĄ EKONOMINĘ KRIZĘ

Nepaisant pastarųjų metų ekonominių sunkumų, tarp jų – ir sukeltų karo Ukrainoje, Lietuvos ekonomika greitai atsigavo ir lenkia euro zonos vidurkį, sako Vilniuje viešintis Euro grupės pirmininkas Paschalis Donohoe (Paskalis Donohju).

„Po dvejų metų (nuo paskutinio jo vizito Vilniuje 2022-ųjų sausį – BNS) infliacija mažėja, jūsų ekonomika auga, ji augs ir kitais metais. Tuo pačiu metu pas jus buvo išlaikytas aukštas užimtumo lygis ir tai tikrai yra įspūdingas pasiekimas, atsižvelgiant į tai, kad ši ekonomika patyrė visus ankstyvuosius ekonominius karo iššūkius“, – pirmadienį po susitikimo su finansų ministre Gintare Skaiste sakė P. Donhoe.

„Nepaisant tų iššūkių, tiek šiemet, tiek kitais metais jūsų ekonomika tikrai augs ir pralenks euro zonos vidurkį. Nepaisant to, kad patyrėte didesnį poveikį nei kitos euro zonos ekonomikos, atsigavote greičiau“, – pridūrė Euro grupės vadovas.

Nepaisant tų iššūkių, tiek šiemet, tiek kitais metais jūsų ekonomika tikrai augs ir pralenks euro zonos vidurkį.

Euro grupės vadovo teigimu, atsparumą per pastaruosius metus parodė ir visa euro zona, kuri, jo teigimu, artimiausius metus augs.

„Nepaisant visų smūgių, Europos ekonomika tikrai atsilaikė. Nepaisant to, kad ji tiesiogiai buvo paveikta daugybės ekonominių pokyčių, kuriuos nulėmė karas“, – teigė P. Donhoe.

„Mūsų ekonomikos auga, infliacija mažėja, nedarbas žemas kaip niekada, o užimtumas aukštame lygyje“, – pridūrė jis.

Pasak P. Donhoe, ekonomika atsigavo ir dėl ekonominės krizės metu ES institucijų priimtų sprendimų.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, kad panašios ekonomikos atsigavimo tendencijos matomos tiek Lietuvoje, tiek visoje euro zonoje.

„Po gana sudėtingų 2023 metų, kuomet matėme tam tikrą ekonomikos sulėtėjimą, tiek mūsų šalies, tiek euro zonos ekonomikos grįš prie augimo. Darbo rinkos yra stabilios, nedarbo lygio augimo taip pat nesitikima, panašu, kad infliacijos pikas yra už nugaros tiek Lietuvoje tiek euro zonoje“, – spaudos konferencijoje sakė G. Skaistė.

Pagal naujausias kovo viduryje paskelbtas Finansų ministerijos prognozes šalies ekonomika šiemet augs 1,6 proc., o 2025–2027 metais ji turėtų augti vidutiniškai iki 2,9 proc. per metus.

Euro zonoje šiemet prognozuojamas 0,9 proc. ekonomikos augimas, kitais metais – 1,5 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Neblogai

musu auksciausi vergai jiems naloga moka,mus zemiausiuosius iki gyvos mesos kirpdami!

Nuomonė

Jiems krizė suvaldyta,kai jų piniginės pilnos mokesčių mokėtojų pinigų.

To Kad

Patvorini, krize prasidejo baiginejant valdzia valstieciams, jei nezinojai. Asiliukas ;)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS