„Eurobarometras“: 7 iš 10 Lietuvos gyventojų mato tarptautinės prekybos naudą | Diena.lt

„EUROBAROMETRAS“: 7 IŠ 10 LIETUVOS GYVENTOJŲ MATO TARPTAUTINĖS PREKYBOS NAUDĄ

  • 0

68 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog tarptautinė prekyba jiems teikia naudą, rodo „Eurobarometro“ ketvirtadienį paskelbta apklausa.

Anot apklausos, 71 proc. šalies respondentų nurodė, kad labiausiai vertina didesnį pasirinkimą vartotojams, 45 proc. – įperkamesnius produktus.

75 proc. apklaustųjų Lietuvoje sutinka, kad Europa Sąjunga (ES) valstybių narių prekybinius interesus gina veiksmingiau nei pačios valstybės narės veikdamos atskirai.

„Eurobarometro“ pranešime teigiama, kad padidėjęs pasitikėjimas ES prekybos skaidrumu rodo didėjantį pasitikėjimą Bendrija šiai atsakingai veikti vis sudėtingesnėje pasaulio prekybos aplinkoje.

Pasak apklausos, 70 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad siekiant išlaikyti vienodas sąlygas, reikalingos tarptautinės prekybos taisyklės.

50 proc. respondentų Lietuvoje nurodo, kad ateityje ES prekybos politika turėtų teikti pirmenybę Bendrijos aplinkosaugos ir sveikatos standartų užtikrinimui, 48 proc. – darbo vietų ES kūrimui, o 47 proc. – produktų ir paslaugų pasiūlos užtikrinimui išlaikant žemas kainas.

39 proc. lietuvių tikisi, kad ES prekybos politika padės apsaugoti nacionalinį saugumą, o 38 proc. – apsaugoti sveikatą.

Lietuviai kiek daugiau nei europiečiai palaiko užsienio verslų įsitraukimą – 84 proc. palaiko užsienio verslų (iš ES nepriklausančių šalių) investavimą Lietuvoje, 75 proc. – tai, kad užsienio verslai įsigyja verslus Lietuvoje. Importo muitų didinimą palaiko 38 proc. lietuvių, o 56 proc. – nepalaiko.

„Veikiame atsižvelgdami į ES piliečių interesus (...) tai parodė ir teigiama daugumos europiečių, manančių, kad tarptautinė prekyba jiems teikia naudą, nuomonė“, – pranešime sakė vykdomasis Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

Jo teigimu, EK turi nemažai nuveikti, kad europiečiams geriau išaiškintų prekybos teikiamą pridėtinę vertę ir „išsklaidytų klaidingus įsitikinimus“.

Specialioji „Eurobarometro“ apklausa apie europiečių požiūrį į prekybą ir ES prekybos politiką atlikta sausio 12–vasario 4 dienomis, Lietuvoje apklausti 1 tūkst. 8 respondentai, visoje ES – daugiau kaip 26 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS