Europa priversta taupyti dujas: ar Lietuvai – saugiau? | Diena.lt

EUROPA PRIVERSTA TAUPYTI DUJAS: AR LIETUVAI – SAUGIAU?

  • 5

Lietuva jau anksčiau tapo nepriklausoma nuo „Gazprom“ ir nebeimportuoja dujų iš Rusijos – Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas tapo svarbiausiu dujų patekimo į Baltijos šalis keliu. Taip pat atidarytas ir dujotiekis su Lenkija. Europai svarstant, kaip sutaupyti kuo daugiau dujų, kad jų užtektų žiemai, Lietuvoje dujų suvartojimas sumenko daugiau nei trečdaliu. Kodėl ir ar mums taip pat reikia galvoti apie taupymą, pokalbis su „Amber Grid“ komercijos direktoriumi Vytautu Ruolia.

– Kas lėmė, kad Lietuvoje sumažėjo dujų vartojimas?

– Nuo praeitų metų vasaros dėl artėjančios invazijos į Ukrainą Rusija ėmėsi tam tikrų ribojimo veiksmų. Tai lėmė gerokai didesnes dujų kainas ir jos augo, kol sprogo šią vasarą. Pirmą pusmetį dujų kainos rinkoje buvo keletą kartų didesnės nei įprastos. Birželį dujos kainavo apie penkis kartus daugiau, nei kainuodavo kelerius metus prieš tai. Liepą išaugo dar pusantro karto. Dabar kaina pasiekė rekordą, t. y. daugiau kaip 200 eurų už megavatvalandę. Pervertus į kainą už kubinius metrus – 2 Eur/kub. m. Tokia kaina dujų biržose. Vartotojai, kurie turi galimybę rinktis alternatyvius išteklius ar taupyti, tai ir daro.

– Lietuva turi alternatyvą – SGD terminalą.

– Dujos iš SGD terminalo eina už dujų rinkos kainą. Jos labai brangios. Mūsų situacija nuo Vokietijos skiriasi, nes dujų turime pakankamai turimiems poreikiams tenkinti. Tačiau dėl aukštų dujų kainų vartojimas mažesnis. Didžia dalimi, nes stambiausias vartotojas Lietuvoje – „Achema“, kuri naudoja dujas kaip žaliavą trąšoms gaminti. Jie dirbo tik puse pajėgumų ir dėl to ketvirtadaliu mažesnis dujų suvartojimas Lietuvoje.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kas mūsų laukia ateityje? Kokios gali būti kainos rudens ir žiemos sezonu?

– Dėl įtampų ir dujų stygiaus dujų kainos bus aukštos. Rudenį ir žiemos sezonu stebuklo nebus. Dujų trūkumas galimas kai kuriems vartotojams Vakarų Europoje, Vokietijoje, kuri neturi nė vieno SGD terminalo ir turi ribotas jungtis su kitomis šalis. Palyginti tą regioną su Baltijos šalimis, Suomija, mes esame žymiai geresnėje situacijoje. SGD terminalas Lietuvoje gali patenkinti poreikius tiek žiemą, tiek vasarą. Taip pat tranzitu gana žymus kiekius perduodame į kitas šalis. Šiuo metu dujos teka tiek į Latviją, Lenkiją.

– Artėjantį sezoną dujų nepritrūksime, bet bus nepigu?

– Visi žinome, kad svarstoma deginti mazutą. Bus mažiau naudojama dujų ir jis pigesnis. Kad ir koks vartojimo poreikis bus, dujų užteks. Ir ne tik dėl Lietuvos terminalo, bet ir todėl, kad metų pabaigoje bus paleistas terminalas Estijoje ir Suomijoje. Abiejose pusėse yra daromos prieplaukos prišvartuoti. Gruodį terminalas turėtų būti ten.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

BRONISLOVAS

mums lietuvai taupyti tur but nereikes juk mes nuo rusisku duju nepriklausomi,turim duju laiva latvijoj saugyklas pilnas,tik kokio velnio mums dujos pabrango jau dvigubai ir sako dar brangs.o prezikas isvis kazka pezejo del rusu duju,tipo jei rusai uzsuks kraneli ir mes turesim taupyt,taip ir nesuprantu ar mes gyvenam is rusisku duju?

to kad

10 erdvinių skaldytų malkų jau 500. Taip kad pabrango ne tik dujos. Be to dujos nedūmina ir nesmaluoja kamino. Gamtai jos maloniau.

Aisku saugiau!

Nera duju - ner kam sprogti!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS