Finansų ministerija: dėl viruso didės nedarbas, lėčiau augs atlyginimai | Diena.lt

FINANSŲ MINISTERIJA: DĖL VIRUSO DIDĖS NEDARBAS, LĖČIAU AUGS ATLYGINIMAI

Finansų ministerija prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika dėl koronaviruso krizės šiemet susitrauks 1,3-2,8 proc., tačiau darant prielaidą, kad virusas bus suvaldytas pirmąjį metų pusmetį.

„Ekonomika smuks 1,3-2,8 proc., bet tokia prognozė galios tik tuo atveju, jei virusas bus suvaldytas pirmąjį pusmetį. Jei pirmą pusmetį Lietuva ir Europa nesuvaldys viruso, skaičiai bus visai kiti“, – Finansų ministerijos ekonomikos prognozių pristatyme kalbėjo ministras Vilius Šapoka.

Anot jo, koronaviruso situacija pasaulį privertė imtis „beprecedenčių veiksmų“.

Finansų viceministrė Miglė Tuskienė sakė, kad preliminariais ekspertų vertinimais, euro zonos ekonomika gali smukti iki 5 proc.

„Preliminariais įvairių tarptautinių ekspertų vertinimais, 5 proc. nuosmukis yra tai, kas gali būti pakankamai realu euro zonai šiais metais“, – sakė M. Tuskienė.

Nepaisant to, viceministrė pabrėžė, kad šiemet ekonomika šoką turėtų atlaikyti lengviau, nei per 2008-2009 metų finansų krizę: „Ekonomikos situacija yra lengvesnė. Neturime rimtų disbalansų, turime sukaupę rezervus“, – sakė M. Tuskienė.

Augs nedarbas, infliacija – ne

Finansų ministerija prognozuoja, kad dėl koronaviruso sukelto ekonomikos nuosmukio nedarbas šiemet paaugs iki 8,1 proc., o užimtųjų skaičius mažės. Nepaisant to, tikimasi, kad 2021 metais šie rodikliai pagerės.

„Tikimės, kad 2021 metais užimtųjų skaičius šiek tiek atsistatys, o nedarbo lygis mažės iki 7,3 proc.“, – sakė M. Tuskienė.

Tuo metu infliacija šiemet turėtų sumažėti iki 1,8 proc., o vėliau – po 2 proc. Anot M. Tuskienės, kainos turėtų sumažėti nepaisant gyventojų nuogąstavimų dėl karantino metu augančių kainų.

„Girdime nuogąstavimus dėl augančių kainų, bet makroekonominis vertinimas sako, kad mažėjant paklausai, vietos dideliam kainų kėlimui nėra. Tai atspindi žmonių prisitaikymą, psichologinę reakciją į besikeičiančią situaciją, bet ilgalaikių tendencijų, kad kainos didėtų, nematome“, – sakė viceministrė.

Taip pat turėtų lėtėti darbo užmokesčio augimas – šiemet jis sieks virš 5 proc., kitais metais – 3,9 proc.

Pasak viceministrės, jo augimas lėtės, bet jį kiek amortizuos Vyriausybės sudarytas ekonomikos pagalbos planas.

„Darbo užmokesčio augimo vis dar tikimės, nes ir Vyriausybės priemonių planas numato palaikyti dirbančiųjų pajamas. Bet jis bus lėtesnis, gerokai lėtesnis, nei prognozavome“, – sakė M. Tuskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

varnas

aiškiai ir nereikia pasaku, kaip kam vėl yra dalijami postai vėl kuriamos biurokratinės tarnybos net atėina skirstyti pinigus ponia dalia, kuri oi kiek mieliu blynu prikepė, čirvinių, su pakėlimu, o ponas šapoka net vietas suskirstė, buvusiom neaiškaus tipo, su neaiškiom , dosje, charakteristikom, ir melavimo kompleksais, dalia yra dalia juk viena žymus ponas taip nurodė, ir pratraukė, o kaip kas piko ir rašė, kentėjo tik popieriaus lapas, soveršeno sekretno, va jums valdžios virusai ekonomikoj, jau čia korona bus ant makaulės uždėta po visu debatu ir po fokusu, karantino o tada jau laimes kudikiai džiaugsis o kaip kas stenės, ir vėl knygutes rašys pirmokams ,ir darželinukams, kur žiūri naisiu vyras ir kuo tyli, leidžia blogiui, atėiti, juk tiek pikosi su ponia prisiminkime, kas dabar atsitiko,

Buhalterija

Ruosk tikslia ataskaita, kur bus naudojami musu pinigai, kuriuos skirsite krizei. Uzteks cia vejus pezeti.

Melagis ministras

Jei nemoki rašyti , tai rasyk 3 pr.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS