Finansų ministerija nutraukia Vyriausybės taupymo lakštų platinimą | Diena.lt

FINANSŲ MINISTERIJA NUTRAUKIA VYRIAUSYBĖS TAUPYMO LAKŠTŲ PLATINIMĄ

  • 1

Įvertinus Vyriausybės taupymo lakštų (VTL) teikiamą naudą ir kaštus, ilgą laiką buvusias nulines indėlių palūkanas ir šios finansinės priemonės administravimo išlaidas, nuspręsta nuo šių metų vasario 9 dienos nebetęsti jų platinimo, praneša Finansų ministerija.

„Pristatant taupymo lakštus rinkai, vienas iš pagrindinių tikslų buvo pasiūlyti gyventojams ir kitiems mažmeniniams investuotojams saugų alternatyvų investavimo būdą ir skatinti gyventojų finansinį raštingumą. (...) Tikime, kad per beveik dvylika platinimo metų žmonės susipažino su vertybiniais popieriais ir toliau aktyviai dalyvaus skolindami Vyriausybei vidaus rinkoje“, – teigia finansų viceministras Gediminas Norkūnas.

Pastaruosius keletą metų (2018–2020 m.) Vyriausybės taupymo lakštai sudarė 0,2 proc. visų valstybės vardu pasiskolintų lėšų, arba 0,4 proc. vidaus rinkoje Vyriausybės pasiskolintų lėšų.

Taupymo lakštų platinimo ir atsiskaitymo kaštai buvo daugiau nei 5 kartus didesni, lyginant su vertybiniais popieriais, kurie platinami aukciono būdu. Investuotojai, įsigiję Vyriausybės taupymo lakštus, nemoka sandorio sudarymo, lakštų saugojimo, vertybinių popierių sąskaitos atidarymo mokesčių – visa tai apmoka Finansų ministerija.

Platindama VTL, Vyriausybė sudarė galimybę saugiai taupyti tiems gyventojams, kurie laikė pinigus namuose ir nenorėjo savo sutaupytų lėšų laikyti bankuose.

Nutraukus taupymo lakštų platinimą, asmenys, norintys paskolinti Vyriausybei, ir toliau tai galės daryti įsigydami Vyriausybės vertybinius popierius per finansų tarpininkus.

Paskutinė išplatinta ir dar neišpirkta VTL emisija bus išperkama 2024 metų balandį. Visi išplatinti Vyriausybės taupymo lakštai toliau bus aptarnaujami iki pat jų galutinio išpirkimo termino.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Alis...

reikia išleisti lošiančias obligacijas... valstybė gautų daugiau naudos...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS