Finansų ministras: laukia pokyčiai formuojant įstaigų biudžetus | Diena.lt

FINANSŲ MINISTRAS: LAUKIA POKYČIAI FORMUOJANT ĮSTAIGŲ BIUDŽETUS

Finansų ministras Vilius Šapoka sako esąs pasirengęs keisti įstatymo projekto nuostatas dėl ministrų įtakos formuojant nepriklausomų įstaigų biudžetus, tačiau tikina, kad finansavimą būtina aiškiau susieti su tikslais.

Kai kurios teisėsaugos ir priežiūros tarnybos perspėjo, kad jų nepriklausomumui grėsmę kelia siūlymas, jog ministrams būtų pavedama koordinuoti atskiras viešosios politikos sritis, o įstaigų vadovai turėtų su ministrais turėtų bendradarbiauti nustatant strateginius tikslus ir jų rodiklius.

V. Šapoka ketvirtadienį sakė, kad ministerija grėsmių įstaigų nepriklausomumui neįžvelgia, tačiau yra pasirengusi „nugludinti formuluotes“.

„Jei institucijos mato kažkokius pavojus jų nepriklausomumui, tai manau nėra prasmės veržtis pro atidarytas duris, kviečiame pateikti siūlymus, kaip tas formuluotes patikslinti, kad nebūtų jokių abejonių, kad kas nors norėtų kištis į nepriklausomumą“, – Žinių radijui sakė finansų ministras.

„Dėl paties koordinavimo ir bendradarbiavimo – jei čia įžvelgiama būtent dėl šitų dviejų žodžių kažkoks dviprasmiškumas, tai manau, kad be šitų žodžių sistema veiks lygiai taip pat gerai, kaip planuojama“, - pridūrė V. Šapoka.

Finansų ministras tikino neatsitrauksiantis nuo principo, kad lėšos turi būti aiškiau susietos su siekiamais pokyčiais.

„Nepriklausoma institucija yra tiek nepriklausoma, kiek ji yra skaidri ir kiek ji atsiskaito visuomenei. Tai ne silpnybė, o šių institucijų stiprybė“, – kalbėjo V. Šapoka.

Konstitucinio Teismo pirmininkas, valstybės kontrolierius, prokuratūra ir Seimo opozicija perspėja, kad Finansų ministerijos siūlymas sukurtų prielaidas nederamai politikų įtakai.

Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad naujas modelis reikštų visos valdžios sutelkimą Vyriausybės rankose, būtų sudarytos prielaidos ministrams daryti įtaką nepriklausomų ir jiems nepavaldžių institucijų biudžetams.

Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas pareiškė, kad priėmus įstatymą būtų sudaromos prielaidos teisingumo ministrui kontroliuoti teismo veiklą, o tai nesuderinama su teismų nepriklausomumo principu.

Generalinė prokuratūra nuogąstauja, kad naujas modelis sukurtų prielaidas daryti prokuratūrai politinį, ekonominį, psichologinį spaudimą.

Valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys sako, kad jo įstaigos koordinatoriumi paskyrus vidaus reikalų ministrą, politikas įgis teisę daryti įtaką audito nešališkumui ir objektyvumui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS