Finansų technologijų startuolių sektoriuje – prastos reputacijos šešėlis | Diena.lt

FINANSŲ TECHNOLOGIJŲ STARTUOLIŲ SEKTORIUJE – PRASTOS REPUTACIJOS ŠEŠĖLIS

  • 2

Vyriausybei džiaugiantis, kad Lietuva sulaukia vis daugiau startuolių, veikiančių finansų technologijų („fintech“) sektoriuje, LRT Tyrimų skyrius nustatė, kad nemenką dalį jų temdo prastos reputacijos šešėlis.

LRT Tyrimų skyrius antradienį skelbia patikrinęs „fintech“ įmones, veikiančias mokėjimų srityje. Iš viso Lietuvos bankas elektroninių pinigų ir mokėjimų įstaigų licencijų yra išdavęs 88 bendrovėms. Daugiau kaip 50 – užsienio kapitalo.

Apie trečdalis užsieniečių įsteigtų įmonių susijusios su lengvatinio apmokestinimo zonomis (ofšorais). Kelios bendrovės susijusios su sukčiavimu kaltintais asmenimis arba iš jų užsienyje yra atimtos licencijos.

Vienos lietuviško kapitalo įmonės akcininkas turi bendrą verslą su „Putino sąraše“ esančiu oligarchu. Jie kartu vysto bendrą projektą su Rusijos valdžios valdomu banku „Sberbank“.

Kaip skelbia LRT, prieš dvejus metus elektroninių pinigų įstaigos licenciją gavusi bendrovė „Neo Finance“ per akcininkus yra susijusi su Rusijos oligarchu Aleksandru Mamutu. Dešimtadalį „Neo Finance“ akcijų valdantis Rusijos pilietis Grigorijus Gurevičius į bendrovės veiklą įsitraukė šiai jau gavus licenciją iš Lietuvos banko.

Vieši Rusijos bendrovių registrai rodo, kad G. Gurevičiaus pagrindinė veikla – informacinių technologijų įmonė „UCS“, Rusijoje veikianti daugiau kaip 20 metų. Ši bendrovė turi ir padalinį Lietuvoje – „UCS Baltic“.

G. Gurevičius nėra vienintelis rusiško „UCS“ akcininkas. Kitą pusę valdo viena didžiausių Rusijos žiniasklaidos, technologijų ir elektronikos grupių „Rambler&Co“. Jos vadovas ir savininkas – vienas stambiausių Rusijos oligarchų A. Mamutas. Jis JAV tarnybų buvo įvardintas kaip artimas Kremliaus aplinkai ir įtrauktas į vadinamąjį „Putino sąrašą“.

FNNT mato grėsmę, kad yra sukurtas platus ofšorų tinklas, ir įspėja, kad Lietuvoje veikia įtartini asmenys su neaiškios kilmės pinigais, kuriems užsienyje durys yra uždaromos.

Lietuvos „fintech“ sektoriuje veikia daugiau kaip 170 bendrovių. Kovą devynios valstybės institucijos pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo valdyti rizikas „fintech“ srityje. Lietuva siekia tapti rizikų valdymo kompetencijų centru.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Monica Byrd

Šiuo metu „Google“ kas menesi moka nuo 17 000 iki 22 000 JAV doleriu, kad galetu dirbti internete iš namu. Aš prisijungiau prie šios veiklos prieš 2 menesius ir uždirbau 20544 $ per pirmaji šios veiklos menesi. GAliu pasakyti, kad mano gyvenimas visiškai pagerejo! Patikrinkite, ka aš darau.apsilankykite >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­­w­­w.W­­orkLinks3.Com

Anonimas

Linkiu sekmes

SUSIJUSIOS NAUJIENOS