G. Landsbergis: reikalaujame garantijų, kad ES–Kinijos sutartis nepakenks Astravo blokadai | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: REIKALAUJAME GARANTIJŲ, KAD ES–KINIJOS SUTARTIS NEPAKENKS ASTRAVO BLOKADAI

Lietuva kreipėsi į Europos Komisiją, kad į Europos Sąjungos ir Kinijos sutartį dėl investicijų būtų įtrauktos nuostatos dėl Astravo atominės elektrinės blokados, antradienį pranešė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Pasak ministro, Europos Komisijos prašoma užtikrinti, kad sutartis neužkirs galimybės taikyti įstatymą, numatantį energijos iš Astravo atominės elektrinės blokavimą. G. Landsbergio teigimu, Komisija kol kas atsakymo nėra pateikusi.

„Lietuvos energetikos sektorius, kurį saugo vadinamasis antiastravinis įstatymas, yra labai jautrus“, – BNS antradienį sakė ministras.

„Dėl to esame išsiuntę Europos Komisijai principinę poziciją, kad įstatymo nuostatos būtų įtrauktos į šią sutartį ir nesukurtų klaidingų prielaidų potencialiems investuotojams taip perskaityti sutartį, kad Lietuva priimtų investicijas, leidžiančias tokia elektros energija iš nesaugių elektrinių prekiauti“, – sakė jis.

„Mes esame pasakę, kad tai yra principinė nuostata. Atsakymo kol kas nėra, bet tikimės, kad mūsų argumentai bus išgirsti“, – teigė G. Landsbergis.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad Baltarusijos Astravo atominė elektrinė netoli Lietuvos sienos pastatyta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų.

Lietuva įstatymu yra įtvirtinusi draudimą pirkti elektrą iš šios jėgainės ir siekia elektrinės blokados regioniniu mastu.

Baigiamoje derinti ES ir Kinijos investicijų sutartyje kinų priėjimas prie ES energetikos rinkos yra vienas iš jautriausių klausimų.

Sutartis gali būti baigta derinti artimiausiomis dienomis.

Anot G. Landsbergio, Lietuvos Vyriausybė iš esmės pritaria, kad susitarimas yra naudingas ekonominiu požiūriu.

„Vyriausybės nuostata – kad sutartis naudinga ES, atveriamos galimybės investicijoms, tiek Europos įmonėms į Kinijos rinką, tiek Kinijos įmonėms į Europą“, – sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad sutartyje yra nuostatų, siekiant užtikrinti žmogaus teises, nes Kinija įsipareigoja prisidėti prie tarptautinių konvencijų dėl priverstinio darbo draudimo.

„Žmogaus teisių apsaugos numatymas buvo viena iš principinių nuostatų. Europos Komisijai pavyko išsiderėti, kad sutartyje atsidurtų keturių tarptautinių konvencijų ratifikavimas iš Kinijos pusės, dvi iš jų numato priverstinį darbą“, – sakė G. Landsbergis.

Tarptautinė bendruomenė kritikuoja Kiniją dėl represijų prieš musulmonus uigūrus Sindziango regione Kinijos šiaurės vakaruose.

Žmogaus teisių gynimo grupių teigimu, internuotų asmenų stovyklose laikoma iki milijono uigūrų ir kitų mažumų, daugiausia musulmoniškų, atstovų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Niekas to mižniaus anūkėlio neklauso. Kiauksi vargšelis į dangų....

Anonimas

kuprio anukelis --Astravas ,rusai puola ,Lukasenka daugiau jo protelis neisnesa ir tai uzsienio reikalu ministras -geda

!

Vakcinu reikalus tvarkykit gavom pirkti vakcinu vienam kaimui skiepiti ir tai dar atrankos budu.Senis landsbrrgas ar paskiepytas ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS