G. Nausėda: būtų apmaudu, jei Seimas nepatvirtintų GPM tarifo sumažinimo | Diena.lt

G. NAUSĖDA: BŪTŲ APMAUDU, JEI SEIMAS NEPATVIRTINTŲ GPM TARIFO SUMAŽINIMO

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad būtų apmaudu, jei Seimas nepritartų Prezidentūros siūlymui sumažinti Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą.

„Būtų apmaudu, jei GPM tarifo sumažinimas nebūtų patvirtintas, nes, mūsų manymu, tai yra gerokai efektyvesnis, platesnis ir gerokai labiau ekonomiką teigiamai paveiksiantis kelias. Neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) didinimas taip pat sumažintų darbo mokesčių naštą, tačiau tai padarytų gerokai mažesniu mastu ir netgi gyventojų, kuriuos jis pasiektų, būtų gerokai mažiau. Tai jis duotų tam tikrą rezultatą, to neigti negaliu. Pats esu sakęs, kad galime pasiekti tą patį indą ir kaire, ir dešine ranka, tačiau GPM tarifo sumažinimas leistų indą pasiekti dešine ranka, tvirčiau“, – ketvirtadienį žurnalistams kalbėjo prezidentas.

„Tai turbūt būtų galima sakyti, kad palaikome kombinuotą sprendimą, kuriame mažinamas GPM ir NPD didinimas derinamas. Tai suteiktų tikrai reikšmingą postūmį Lietuvos ekonomikai šiuo kritiniu artimiausiu pusės metų laikotarpiu“, – tęsė G. Nausėda.

Vis dėlto prezidentas tiesiogiai neatsakė, ar siūlymas dėl GPM tarifo, jei jam nepritars Seimas, bus koreguojamas.

„Visada esame pasirengę kalbėtis, bet pirmiausia reikia kalbėtis argumentuojant, kodėl mūsų pasiūlymas yra geresnis. O jei bus kiti pasiūlymai, tada ir žiūrėsime“, – sakė G. Nausėda.

Kitą savaitę Seime turėtų būti pristatytas prezidento G. Nausėdos siūlymas laikinai – iki metų pabaigos – sumažinti standartinį GPM tarifą nuo 20 proc. iki 15 proc., taikant jį visų darbuotojų pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių lygio (iki 4000 eurų „popieriuje”).

Šalies vadovas taip pat siūlo ankstinti numatytą NPD didinimą ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį NPD jau šiais metais, primena ELTA.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS