G. Nausėda dar mato erdvės ieškoti susitarimo dėl Astravo AE elektros | Diena.lt

G. NAUSĖDA DAR MATO ERDVĖS IEŠKOTI SUSITARIMO DĖL ASTRAVO AE ELEKTROS

Baltijos šalims diskutuojant dėl prekybos elektra su Baltarusija, kai pradės veikti Astravo atominė elektrinė, prezidentas Gitanas Nausėda sako vis dar matantis erdvės ieškoti susitarimo tarp Baltijos valstybių.

„Manau, kad tikrai dar turime erdvės ieškoti sutarimo tarp visų valstybių ir tą tikrai darysime“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė G. Nausėda.

„Mano raginimas (energetikos ministrui – BNS) Žygimantui Vaičiūnui yra derėtis toliau, ieškoti sutarimo, nes visada apie tokį ir kalbėjome. Vertinti šitą faktą, kad kol kas, kiek man žinoma, Astravo AE statytojai nėra pasirengę įgyvendinti streso testų rekomendacijų visa apimtimi iki atominės elektrinės paleidimo“, – sakė prezidentas.

Jis pabrėžė, kad Astravo AE veikla prieštarautų ir Europos Vadovų Taryboje pernai gruodį priimtiems sprendimams.

„Šitokios AE veikla prieštarautų netgi gruodžio mėnesį Europos Vadovų Taryboje mūsų iniciatyva įtrauktam sakiniui, kad ES netoleruos trečiosiose šalyse nešvariai gaminamų energijos rūšių“, – pabrėžė šalies vadovas.

Vyriausybė praėjusią savaitę aptarė siūlymą dėl Baltijos šalių bendro susitarimo prekiaujant elektra su trečiosiomis šalimis, tačiau jokie sprendimai nebuvo priimti.

Energetikos ministerijos parengtas Baltijos šalių susitarimo projektas dėl Astrave pagamintos elektros energijos patekimo į Baltijos šalių rinkas neįpareigoja Latvijos ir Estijos nepirkti elektros iš Astravo AE.

Jį praėjusią savaitę kritikavo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, sakęs, kad susitarimas neatitinka Lietuvos interesų.

Susitarimą gina Energetikos ministerija ir prezidentūra. Ministras Žygimantas Vaičiūnas antradienį teigė, kad Vyriausybė nepriims jokių sprendimų, kurie neleistų įgyvendinti vadinamojo „anti-Astravo“ įstatymo.

Tuo metu prezidento patarėjas, buvęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius sakė, jog susitarimas užtikrins, kad Astravo elektra nepateks į Baltijos šalių rinką.

Susitarimas svarbus, Lietuvai ketinant neįsileisti Astravo atominės elektrinės elektros, kai tik ji pradės veikti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

O o pagaliau atejai i prota,ale tuoj Linkevicius isikis ir daugelis menininku.Reikia sugyvent,ka daro visi vakarai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS