G. Nausėda džiaugiasi Vokietijos pažanga įtikinant Lenkiją ir Vengriją dėl ES biudžeto | Diena.lt

G. NAUSĖDA DŽIAUGIASI VOKIETIJOS PAŽANGA ĮTIKINANT LENKIJĄ IR VENGRIJĄ DĖL ES BIUDŽETO

Prezidentas Gitanas Nausėda džiaugiasi Europos Sąjungai pirmininkaujančios Vokietijos pažanga įtikinant Lenkiją ir Vengriją palaikyti Europos Sąjungos daugiametį biudžetą.

Jis reiškia viltį, kad susitarimas bus patvirtintas ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vykstančioje Europos Vadovų Tarybos sesijoje sakydamas, kad to laukė visos bendrijos valstybės.

„Aš tikrai džiaugiuosi matydamas, kad dedant didžiules pastangas, Vokietija, kaip pirmininkaujanti valstybė, bei Lenkija ir Vengrija pasiekė pereinamąjį susitarimą. Ir aš labai tikiuosi, kad mes patvirtinsime šį susitarimą per mūsų diskusijas. Tokiais atvejais mes įprastai kalbame apie abipusiai naudingą (angl. win-win) sprendimą, bet šiuo atveju, manau, tai yra 27 laiminčiųjų situacija“, – žurnalistams Briuselyje sakė G. Nausėda.

„Jei mes nepasieksime šio kompromiso, visi būsime pralaimėtojai. Tad ypač svarbu pasiekti kompromiso būtent dabar, nes šie dokumentai, šios finansinės programos yra ypač svarbios visiems“, – pridūrė Lietuvos vadovas.

ES šalių vadovai susitikime taip pat planuoja įvertinti pažangą derantis su Jungtine Karalyste (JK) dėl „Brexit'o“. G. Nausėda išreiškė padėką vyriausiajam ES derybininkui Micheliui Barnier (Mišeliui Barnjė) už „nenuilstančias pastangas“ siekiant susitarimo.

„Kol kas derybos tebevyksta ir mes labai tikimės, kad susitarti pavyks. Bet net jei neturėsime susitarimo,  nenumatytų atvejų planas, įsigaliosiantis nuo 2021-ųjų sausio 1-osios, turėtų būti parengtas ir mes turime būti pasirengę jį įgyvendinti nuo pirmųjų minučių“, – teigė G. Nausėda.

Budapeštui ir Varšuvai nuo lapkričio blokuojant 1,8 trln. eurų daugiamečio biudžeto ir ekonomikos gaivinimo paketą, šalių Vyriausybių vadovai skelbia iš esmės pasiekę susitarimą su Briuseliu ir tikisi susitarti šiuo klausimų per šios savaitės bloko viršūnių susitikimą.

Nesutarimai kilo Briuseliui pasiūlius ES narių finansavimą susieti su teisinės valstybės principų laikymusi – Lenkijos ir Vengrijos vyriausybės kaltinamos varžant demokratines laisves.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

chi - juokas

Duodi į dantis ir ...tampa aišku

nuomonė

Lietuvos gėda.

Lenkai protingi

Pagarba lenkams, kad, atsisakę europinių pabėgelių ir euro įvedimo, kuria sau gyvenimą. Kiek nuvažiuoju, tiek patiriu pavydą matydamas jų laimėjimus ir galvodamas apie mūsų MG Baltic marionetes ir Tatos avinus, ganomus Anūko...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS