G. Nausėda pasirašė Gynybos fondo ir susijusių mokesčių įstatymų paketą | Diena.lt

G. NAUSĖDA PASIRAŠĖ GYNYBOS FONDO IR SUSIJUSIŲ MOKESČIŲ ĮSTATYMŲ PAKETĄ

  • 1

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pasirašė Valstybės gynybos fondo steigimą reglamentuojantį įstatymą ir su juo susijusius pelno mokesčio, akcizų, valstybės skolos ir kitus įstatymus.

„Nacionalinių gynybos pajėgumų stiprinimas ir greitesnis pasirengimas priimti NATO sąjungininkų pajėgas šiandien yra svarbiausias valstybės prioritetas. (...) Steigiamas Valstybės gynybos fondas, numačius ir naujų finansavimo šaltinių, sudaro sąlygas žmonėms pajusti aiškią jų mokamų mokesčių naudą ir leis kiekvienam visuomenės nariui pasijausti saugesniam“, – pranešime teigė G. Nausėda.

Remiantis priimtais sprendimais, divizijos pajėgumų plėtrai, pasirengimui priimti Vokietijos brigadą, kariniam mobilumui ir kitiems gynybos stiprinimo tikslams 2025 metais į Gynybos fondą tikimasi gauti 209 mln. eurų, 2026 metais – 325 mln. eurų, 2027 metais – 343 mln. eurų.

„Pelno mokesčio padidinimas, bankų solidarumo įnašo mokėjimo pratęsimas, didesni tabako ir alkoholio akcizai yra racionalūs sprendimai dabartinėje geopolitinėje aplinkoje“, – teigė prezidentas.

Prezidentas pabrėžė, kad Seimui padidinus kuro akcizus ir įsiklausant į visas visuomenės grupes Vyriausybė rengdama 2025 metų biudžeto projektą turės numatyti priemones, kaip didinti žmonių pajamas.

Seimas birželio 20-ąją priėmė vadinamųjų gynybos mokesčių paketą, inicijuotą siekiant padidinti krašto apsaugos finansavimą iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Seimas padidino pelno mokestį bei alkoholio, rūkalų ir kuro akcizus ir priėmė Gynybos fondo įstatymą.

Didesni alkoholio ir tabako akcizų tarifai galios 2025-2027 metais.

Nuo kitų metų vienu procentiniu punktu iki 16 proc. didės pelno mokestis, o mažoms įmonėms – vienu punktu iki 6 procentų.

Seimo sprendimu savivaldybės prie gynybos finansavimo prisidės po 25 mln. eurų kasmet. Šios lėšos bus naudojamos tik savivaldybių reikmėms.

Į Gynybos fondą 2025 metais bus pervesta 4,1 proc. iš akcizų gautų pajamų, 7,1 proc. – 2026 metais, o 7,4 proc. – 2027 metais ir vėliau.

Gynybos finansavimas didinamas siekiant Lietuvos kariuomenėje greičiau išvystyti diviziją, iki 2027 metų priimti Vokietijos brigadą ir pasirengti visuotiniam šaukimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

G. Nausėda pasirašė yventoju skurdinimo įstatymų paketą

SUSIJUSIOS NAUJIENOS