G. Paluckas apie valstybinio banko steigimą: kitos alternatyvos tiesiog nėra | Diena.lt

G. PALUCKAS APIE VALSTYBINIO BANKO STEIGIMĄ: KITOS ALTERNATYVOS TIESIOG NĖRA

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas idėją steigti valstybinį banką vadina aktualia, nes per pastaruosius penkerius metus nė vienai valdžiai nepavyko sumažinti bankų koncentracijos rinkoje.

„Dabar vietoje kreditavimo bankų pajamos ir pelnai persikėlė į sąskaitų ir mokėjimų administravimo eilutes. O tai tiesiogiai „gula“ ant bankų paslaugų vartotojų. Kai nėra konkurencijos, negali pasirinkti – esi priverstas mokėti. Toks kontekstas verčia svarstyti apie valstybės valdomą banką. Bankų sektoriuje yra bene privatus monopolis susiformavęs“, – Eltai sakė G. Paluckas.

Jis pridūrė, kad ligšiolinės vyriausybių pastangos spręsti situaciją bankiniame sektoriuje buvo be rezultatų.

„Nepavyko pritraukti nė vieno papildomo banko, netgi atvirkščiai – iš Lietuvos jie traukėsi. Dabar bankai uždarinėja skyrius regionuose taip taupydami kaštus, nes daug uždirbti iš to neišeina, o rizika didesnė“, – teigė G. Paluckas.

Pasak politiko, Lietuvai metas pradėti ieškoti modelio, kaip valstybinio banko idėją realizuoti.

„Nes kitos alternatyvos realiai tiesiog nėra. Rinka, kuri yra skirta siekti pelno, aiškiai rodo, kad koncentracijai didėjant bankai traukiasi: mažina sąnaudas, didina pelną per kitas eilutes, o ne gerindami paslaugas. Pačią valstybinio banko idėją mes palaikome ir ruošiame pasiūlymus. Yra tų pavyzdžių Europoje ne vienas“, – sakė Socialdemokratų partijos pirmininkas.

Esminis dalykas, kalbant apie valstybinį banką, kaip suvaldyti rizikas, pabrėžė G. Paluckas.

„Kalbu apie protekcionizmą, nepotizmą ir t. t. bei rizikas kredituojant smulkųjį ir vidutinį verslą. O nauda žmonėms yra paprasta: tai paskolos mažam ir vidutiniam verslui, bankų skyriai ten, kur gyveni – kad nereikėtų važiuoti ir tvarkytis finansinių reikalų kažkur toli“, – svarstė G. Paluckas.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas atliko 2008-2009 metų ekonominės krizės priežasčių tyrimą. Kaip primena ELTA, krizės tyrėjai siūlo atlikti galimybių studiją dėl komerciniais pagrindais veikiančio valstybinio banko, kuris būtų orientuotas į bazinių finansinių paslaugų paketą, gyventojų, verslo, valdžios sektoriaus kreditavimo ir kitų finansinių paslaugų suteikimą.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda interviu portalui DELFI teigė, kad dabartinėje konkurencinėje aplinkoje mokesčius bankai galėtų mėginti perkelti į palūkanas, todėl vertėtų galvoti apie valstybinio komercinio banko steigimą.

Anot finansų ministro Viliaus Šapokos, valstybinio komercinio banko steigimas būtų rizikingas žingsnis.

„Reikia visų pirma įsivertinti, kuriose srityse tos konkurencijos galimai trūksta, ar tai mokėjimo, ar pinigų išgryninimo, ar prieinamumo. Manau, kad galima rasti ir kitų sprendimų, apsieinant be tokio rizikingo žingsnio“, – yra sakęs ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Maras

Raudonasis maras plinta. Svajonė - valstybinis komercinis Palucko bankas su slapta SD finansavimo linija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS