G. Šimkus tikisi, kad ECB palūkanas pakėlė paskutinį kartą | Diena.lt

G. ŠIMKUS TIKISI, KAD ECB PALŪKANAS PAKĖLĖ PASKUTINĮ KARTĄ

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus sako tikintis, kad Europos Centrinio Banko (ECB) ketvirtadienį priimtas sprendimas jau dešimtą kartą padidinti bazines palūkanų normas buvo paskutinis.

„Infliacija šiais metais, kitais metais peržiūrėta aukštyn ir kovoti su infliacija, nugalėti, deja, dar yra reikalinga, noriu tikėtis, tai paskutinė vaistų dozė – 25 bazinių punktų palūkanų padidinimas“, – LRT radijui penktadienį sakė LB vadovas.

Anot G. Šimkaus, sprendimas ECB taryboje priimtas balsų dauguma, nes infliaciniai procesai vis dar yra stiprūs.

Jis neatmetė, kad daliai gyventojų gali būti skausmingas, tačiau, pasak jo, infliacija veikia visus, todėl toks sprendimas yra tinkamas būdas suvaldyti infliaciją.

„Palūkanų normų augimas yra neskanūs, kartūs, bet vaistai prieš pagrindinį priešą – prieš infliaciją. Deja, bet infliacija Lietuvoje viršijo 22 proc. (2022 metų rugsėjo metinė infliacija – BNS), o maisto infliacija buvo dar didesnė. Kalbame apie paskolų turėtojus, bet tai yra dalis visuomenės, apie penktadalį gyventojų turi būsto paskolas. Infliacija veikia visus ir infliacija nuvertina žmonių pajamas, nuvertina žmonių santaupas“, – sakė G. Šimkus.

Palūkanų normų augimas yra neskanūs, kartūs, bet vaistai prieš pagrindinį priešą – infliaciją.

 

LB vadovas teigė, jog pastarąjį ECB sprendimą lėmė infliacijos perspektyva atsižvelgiant į naujausius duomenis, grynoji infliacija bei ECB sprendimų poveikis ekonomikai.

„Žinia yra tiems, kurie ima paskolas. Atsakingas skolinimas nėra tuščia frazė, turime atsakingai įvertinti savo galimybes grąžinti paskolas prisiimdami finansinius įsipareigojimus“, – LRT teigė G. Šimkus.

„Asmenys, kurie įsigyja ne vieną būstą už paskolas, jie turi suprasti, ką daro, nes tai matomai jų verslo dalis arba investicinis būstas. (...) Galiu suprasti, įmokos investuotojams į nekilnojamąjį turtą išauga ir tai nemaloniai karti tiesa, bet iš kitos pusės, verslas ir verslo sąlygos keičiasi. Ką suprantu ir užjaučiu, kad padidėjo įmokos žmonėms už tas paskolas, kurios paimtos pragyvenimui, bet reikia pasakyti, kad jau ilgą laiką įgyvendiname Lietuvoje atsakingo skolinimo nuostatas, kurios ir buvo sukurtos tokioms situacijoms, kurias turime, – pasitikrinti žmogaus galimybes grąžinti paskolas, kai išauga palūkanų norma“, – kalbėjo LB vadovas.

ECB ketvirtadienį kilstelėjo bazines palūkanas dar 25 baziniais punktais, teigdamas, kad infliacija nors ir mažėja, bet gali dar ilgai išlikti pernelyg didelė.

Skolinimosi euro zonoje išlaidos padidintos dešimtą kartą iš eilės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS