G. Šimkus: tikėtina, kad ECB palūkanų normas pradės mažinti jau birželį | Diena.lt

G. ŠIMKUS: TIKĖTINA, KAD ECB PALŪKANŲ NORMAS PRADĖS MAŽINTI JAU BIRŽELĮ

Europos Centriniam Bankui (ECB) ketvirtadienį nepakeitus bazinių palūkanų, Lietuvos banko (LB) vadovas sako, kad jas mažinti bankas, tikėtina, pradės birželį.

„Į jokias recesijas nebuvo įžengta, nepaisant nuolatinių nuogąstavimų ir baimių. Matome, kad infliaciniai procesai, panašu,  yra suvaldyti ir yra visos prielaidos galvoti apie pinigų politikos aplinką, kuri bus mažiau ribojanti“, – žurnalistams penktadienį sakė Gediminas Šimkus.

„Matant darbo užmokesčio lėtėjimą, infliacijos vidutiniu laikotarpiu grįžimą į tikslinį lygį, pinigų politikos poveikį visuminei paklausai ir kainų spaudimams, mano vertinimu, birželis yra tas mėnuo, kai palūkanų normų sumažėjimas yra labai tikėtinas“, – pridūrė LB valdybos pirmininkas.

Anot G. Šimkaus, palūkanų normos galėtų būti mažinamos 25 baziniais punktais, „tai galėtų būti ne vienas (palūkanų normų – BNS) sumažinimas šiais metais“.

„Mes nesame skubėjime. Todėl aš tikrai manyčiau, kad dabar nėra jokių priežasčių galvoti, kad tai turėtų būti didesni mažinimai nei po 25 bazinius punktus“, – teigė ECB valdybos narys.

Per artimiausią ECB pinigų politikos svarstymo posėdį balandį, G. Šimkaus vertinimu, normos dar neturėtų būti keičiamos. 

Precedento neturinčią palūkanų kėlimo kampaniją ECB pradėjo 2022-ųjų liepą, kai siekiant mažinti infliaciją 10 kartų iš eilės didino palūkanų normas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS