G. Skaistė: išaugusios trąšų kainos yra viena iš aukštų maisto kainų priežasčių | Diena.lt

G. SKAISTĖ: IŠAUGUSIOS TRĄŠŲ KAINOS YRA VIENA IŠ AUKŠTŲ MAISTO KAINŲ PRIEŽASČIŲ

Finansų ministrė Gintarė Skaistė kaip vieną iš aukštų maisto kainų priežasčių įvardino išaugusias trąšų kainas bei problemas tiekiant prekes.

„Vertinant infliacijų pokytį, skaičiuojamos įvairios dedamosios, tarp jų ir maisto žaliavų kainos. Numatoma, kad kainos šiemet turėtų augti nebe taip sparčiai, kaip prieš tai. Energijos kainos turėtų stabilizuotis, tačiau maisto kainų augimas šioks toks tarptautinėse rinkose dar išliks. Jis turbūt susijęs su daugeliu priežasčių, ir su sutrūkinėjusiomis tiekimo grandinėmis, ir taip pat su išaugusiomis trąšų kainomis“, – antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos posėdyje sakė G. Skaistė.

Ministrė aiškina, kad trąšų kainos yra aukštos ne dėl vienašalių Lietuvos sprendimų, o dėl sutrikusio tiekimo visame pasaulyje bei Europos Komisijos sankcijų baltarusiškoms trąšoms.

„Yra daugelis priežasčių (dėl aukštų maisto kainų – ELTA), bet ir trąšų kainų kilimas susijęs ne su Lietuvos sprendimais, tačiau ir su sutrūkinėjusiomis tiekimo grandinėmis kitose valstybėse bei apskritai tiekimu visame pasaulyje. Trąšų kainos nusistovi tarptautinėse rinkose ir jos nusistovi gerokai aukštesnės. Galbūt tai iš dalies susiję su bendromis Europos Komisijos pritaikytomis sankcijomis, kurios yra priimtos visų Europos Sąjungos valstybių bendrai. Trąšų kainų kilimas daro poveikį ir maisto žaliavų kainoms bendrose rinkose“, – tvirtino G. Skaistė.

ELTA primena, kad, gruodžio 8 d. įsigaliojus JAV sankcijoms Baltarusijos kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“, šios bendrovės produkcijos tranzitas Lietuvos teritorija nesustojo. Reaguodama į tai, Susisiekimo ministerija gruodį registravo Nacionalinio saugumo užtikrinimui būtinų ekonominių ir kitų sankcijų Baltarusijai taikymo ir įgyvendinimo įstatymo projektą, taip pat kreipėsi į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją.

Ši prieš Kalėdas paskelbė, kad 2018 m. OAO „Belaruskalij“ ir AB „Lietuvos geležinkelių“ sudaryta sutartis dėl krovinių vežimo geležinkeliais organizavimo, taip pat 2021 m. spalio mėnesio sutarties pakeitimas neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Sausio 12 d. vykusiame Vyriausybės posėdyje buvo nutarta, kad „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ sutartis kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui ir sutartis bus anuliuota nuo vasario 1 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Klpd.

Ką ji čia nusišneka? Lietuva nuo vasaros iki šiol trašų nenaudoja ir tas tikrai neturi atsiliepti bendrai kainų politikai. Manot niekas nesupranta kad verslų monopolininkų vagiai sugalvojo jau dabar pasinaudoti priežastimi, kad eilinį kartą pasidarytų sau pelną. Skaistė ir PIŠo komanda turi ,,sukalti" tarnybą kuri užsiimtų tokių nusikaltėlių-spekulaintų gaudymu ir jų baudimu o ne malti tokį š atvirai per žiniasklaidą. Tautai į akis

konservų " finansistė" SKAITĖ, tai t r e č i a

trąšų" ekspertė" po dviračio- MACKEVIČIAUS ir k g e b i s t o OŽIO , kurie s a v o kenkėjišką ir ABSURDIŠKĄ veiklą bando p a s l ė p t i trąšose.

Ne narkomanas

Na, nereikejo Skaistei uostyti tu milteliu, dabar kai tik ka nors sako, taip ir nusisneka. Trasos pabrango metu gasle, iki siol, jei, ji dar ka mato, yra ziema, o ziema, cia, kai praeis milteliu poveikis, supras, niekas nieko netresia, todel del trasu maistas negalejo pabrangti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS