G. Skaistė: nepasiekus dviejų rodiklių dalis RRF paramos gali būti išmokėta vėliau | Diena.lt

G. SKAISTĖ: NEPASIEKUS DVIEJŲ RODIKLIŲ DALIS RRF PARAMOS GALI BŪTI IŠMOKĖTA VĖLIAU

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, jog vertinant Lietuvos pateiktą prašymą išmokėti 565 mln. eurų subsidiją iš Europos Sąjungos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF), Europos Komisijoje (EK) šiuo metu susitarta dėl 31 iš 33 numatytų rodiklių.

Pasak ministrės, pasiekti likusius du rodiklius gali būti suteiktas papildomas terminas, dėl to „santykinai nedidelė dalis“ prašomos subsidijos gali būti išmokėta vėliau. Vis dėlto, G. Skaistė tikisi, jog artimiausius keletą mėnesių Lietuvai bus išmokėta apie 0,5 mlrd. eurų dydžio suma.

„Šiuo metu Europos Komisija vertina pateiktą paraišką. Preliminariais duomenimis, iš 33 rodiklių 31 jau yra laikomas pasiektu. Artimiausiu metu turbūt gausime konkretų vertinimą su jau rašytine procedūra, kaip yra pateikiamas dokumentas, tačiau bet kokiu atveju artimiausiu metu tikimės apie pusės milijardo eurų pirmojo mokėjimo“, – žurnalistams pirmadienį sakė G. Skaistė.

Šiuo metu diskusijos vyksta tokia apimtimi, kad bus suteiktas terminas galbūt papildyti tuos mokestinius pasiūlymus, kurie iki šiol yra pateikti, ir bus suteiktas tam tikras papildomas terminas tiems rodikliams pasiekti.

„Šiuo metu diskusijos vyksta tokia apimtimi, kad bus suteiktas terminas galbūt papildyti tuos mokestinius pasiūlymus, kurie iki šiol yra pateikti, ir bus suteiktas tam tikras papildomas terminas tiems rodikliams pasiekti. Galimai santykinai nedidelė dalis mokėjimo galėtų būti atidėta šiek tiek vėlesniam laikotarpiui – keliems mėnesiams – kol tie rodikliai bus galutinai priimti ta apimtimi, kokia yra sutarta Europos Sąjungoje“, – kalbėjo finansų ministrė.

Pasak G. Skaistės, likę du rodikliai, dėl kurių diskutuojama EK, yra susiję su aplinkosauginių ir turto mokesčių pakeitimais bei mokesčių lengvatų peržiūra.

Anot ministrės, EK pateikti oficialų Lietuvos pateikto prašymo vertinimą turėtų artimiausiu metu, vėliau jis bus svarstomas už tai atsakinguose komitetuose bei ES Taryboje.

„Tokiu atveju išmokėjimas galėtų būti kelių mėnesių bėgyje“, – teigė G. Skaistė.

Finansų ministerija pernai lapkritį pateikė naują nekilnojamo turto (NT) mokesčio modelį, kuris Seimą turėtų pasiekti pavasario sesijoje. G. Skaistė tuomet teigė, jog šis modelis buvo vienas iš laiku neatliktų įsipareigojimų teikiant Komisijai pirmąjį prašymą dėl subsidijos iš RRF.

Sausio pabaigoje interviu BNS finansų ministrė teigė, jog Aplinkos ministerija yra parengusi aplinkosauginių tikslų siekiantį Akcizų įstatymo projektą, kuriuo būtų įtvirtinti europinę praktiką ir kryptis atitinkantys žaliojo kurso mokestiniai pakeitimai.

Be šių projektų, Seimui pavasarį taip pat žadama pateikti kai kurias mokesčių įstatymo pataisas, siūlant panaikinti dalį lengvatų, suvienodinti gyventojų pajamų mokestį, kad šis labiau priklausytų nuo gaunamų pajamų, o ne veiklos rūšies.

Lietuva kiek vėluodama gruodžio pradžioje pateikė EK pirmąjį prašymą išmokėti 565 mln. eurų subsidiją iš Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo plano (RRF). Finansų ministerija tuomet pranešė, jog Komisija turėtų per du mėnesius jį įvertinti ir pritarus ES Tarybai skirti paramą už pirmuosius 33 rodiklius. 

Anksčiau skelbta, kad Lietuvai numatyta iš RRF skirti iki 3 mlrd. eurų paskolų ir 2,225 mlrd. eurų dotacijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Na, tai pateikit skaičius, kiek Lietuva sumoka įmokų į ES ir kiek gauna?????? Ir kam skiriami gauti pinigai, moka tai visi mokesčių mokėtojai, o kam išdalinama gaunami pinigai?????

to Anonimas

Taigi NT mokestį jiems reikia priimt. Žmogaus būstas NETURI BŪTI APMOKESTINAMAS JOKIAIS MOKESČIAIS. Mokesčius žmogus sumokėjo, kai įsigijo būstą. Apmokestinama gali būti tik naujai sukurta vertė, jei butas nuomojamas, tai mokestis mokamas nuo gauto pelno. Ką, ar joms neaišku, bet jau pradeda- atseit pinigų ES neduos, reikia to NT mokesčio nors tu ką.

Anonimas

Jooo tikisi kad bus sueiktas papildomas terminas ir po keletos mėn bus išmokėta pirma subsidijos suma ... o gal ir ne...Ar mažai ministerijoj klerkų sėdi kad nesugeba laiku paruošt paraiškos ? Gera šiltoj kėdėj sėdėt o kad nieko neišmanai tai ne bėda mūsų valstybę tokie neišmanėliai ir valdo Kitos vastybės jau ruošia trečia išmokai o mes uodegoj velkamės galim ne tik iš vis negaut bet dar ir bauda užstraukt Va taip ir gyvenam gerovės valstybėj
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS