Geros žinios daugiavaikėms šeimoms: GPM mokestį siūlo taikyti ne visiems | Diena.lt

GEROS ŽINIOS DAUGIAVAIKĖMS ŠEIMOMS: GPM MOKESTĮ SIŪLO TAIKYTI NE VISIEMS

Seimui antradienį planuojama teikti parlamentarų Jono Jaručio ir Roberto Šarknicko siūlymą numatyti galimybę auginant keturis ir daugiau vaikų ar įvaikių vienam iš tėvų arba įtėvių nevykdyti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) prievolės, iki vyriausiam vaikui sukaks 18 metų.

Šiuo įstatymo projektu siekiama praplėsti dabar galiojančias nuostatas, pridedant sąlygą, kad jei tėvai augina keturis ir daugiau vaikų iki 18 metų, vienas iš tėvų, kurio pajamos mažesnės, yra atleidžiamas nuo gyventojų pajamų mokesčio prievolės, iki vyriausiam vaikui sukaks 18 metų.

Ta pati tvarka galiotų ir keturis ir daugiau vaikų auginantiems našliams, taip pat – tiems išsiskyrusiems tėvams, pas kuriuos lieka vaikai.

Anot įstatymo projekto rengėjų, siūlomomis įstatymo pataisomis tokie tėvai būtų finansiškai skatinami turėti daugiau negu vieną ar du vaikus. Taip būtų prisidedama ne tik prie gimstamumo skatinimo, šeimų pajamų didinimo, bet ir rodomas pavyzdys, kad dėmesys yra kreipiamas ne tik į labiausiai socialiai pažeidžiamas šeimas, bet ir į tas, kurios yra tvarkingos, atsakingos, moka mokesčius ir neturi galimybių pretenduoti į valstybės pagalbą kitu būdu.

Kaip teigiama įstatymo projekte, visuotinio gyventojų ir būstų surašymo duomenimis, 2011 m. Lietuvoje gyveno 362,7 tūkst. šeimų su vaikais iki 18 metų (tik 42,1 proc. visų šeimų). Iš jų 58,2 proc. šeimų augino po vieną vaiką, 33,7 proc. šeimų – po 2 vaikus, 8,1 proc. šeimų – po 3 ir daugiau vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS