„GET Baltic“ biržoje sausį dujų kaina mažėjo 46 proc. | Diena.lt

„GET BALTIC“ BIRŽOJE SAUSĮ DUJŲ KAINA MAŽĖJO 46 PROC.

  • 4

Dujų kaina sausį, palyginti su gruodžiu, gamtinių dujų biržoje „GET Baltic“ mažėjo 46 proc., Baltijos šalių ir Suomijos rinkose vidutinė dujų kaina sausį buvo 69,2 euro už megavatvalandę (MWh), penktadienį pranešė birža.

Sausį buvo užfiksuota ir žemiausia sandorio kaina nuo 2021 metų liepos – 28,7 euro. Sausio pabaigoje vidutinė kaina biržoje sumažėjo iki 60 eurų. Anot pranešimo, kainų mažėjimą lėmė neįprastai šilti žiemos orai ir dėl to sumažėjusi gamtinių dujų paklausa rinkoje.

„Kainos pokyčius mūsų regione lemia Europoje ir kitose pasaulio šalyse besiklostančios situacijos. O šią žiemą dėl palankių oro sąlygų Europai pavyksta išlaikyti didesnes nei įprastai dujų atsargas saugyklose. Dėl to mažėja tiekėjų poreikis įsigyti papildomą dujų kiekį, o dujų importas išlieka stabilus. Optimistinės naujienos apie užpildytas dujų saugyklas didina lūkesčius ir dėl saugyklų užpildymo ateinančiai žiemai. Minėtos aplinkybės daro įtaką mažesnės dujų kainos formavimuisi rinkoje“, – pranešime sakė „GET Baltic“ biržos vadovė Giedrė Kurmė.

Kainos pokyčius mūsų regione lemia Europoje ir kitose pasaulio šalyse besiklostančios situacijos.

Sausio mėnesį biržoje buvo sudaryta rekordiškai daug – 3575 – sandoriai, jų metu suprekiauta 1,2 teravatvalandės (TWh) gamtinių dujų. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, sandorių skaičius išaugo 37 proc., o prekybos apyvarta augo 36 procentais.

Sausio 5 dieną užfiksuotas rekordinis pristatymo parai suprekiautas gamtinių dujų kiekis, siekęs 81 GWh. Taip pat sausio mėnesio pristatymui sudarytas vienas didžiausių sandorių „GET Baltic“ istorijoje, siekęs 300 GWh gamtinių dujų, kurį lenkia tik 2020 metų vasario sandoris (373 GWh).

Sausį pavedimų skaičius pirkti dujas siekė 3,6 TWh, o parduoti – 4,9 TWh. Per metus pavedimų pirkti padaugėjo 83 proc., o parduoti – 46 proc. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Pil.

Teisingai paminėta , dujų kokybė neaiški, vieną kartą greitai užverda vanduo, kitą kartą ilgai turi kaisti kol užvirs.O atsukus dujas šnipštimas ilgas kol užsidega, vadinasi dujose yra oro.Tai štai kokias dujas priversti pirkti ir mokėti už 1 m3 po 0.92 centus manau teisingai kaina parašiau.Kas atsakingas už dujų kokybę Lietuvoje ,kodėl nesidomi ir netikrina dujų kokybės ,kurias perka Lietuva.

Anonimas

Marijos žemeje viskas atvirkščiai, nuo sausio pirmos pabrango 20 procentų.

Idomu,

kodel naujieji katilai masiskai rodo klaidas nuo pazangiu duju? Virykles net nebeuzsikuria pjezodegikliais! Kiek nubyra "racionalizatoriams" uz duju "skiedima",kad kaloringumas is 5 kubu,kiek is vieno budavo!?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS