Gimus vaikui siūloma iki 800 eurų didinti vienkartinę išmoką | Diena.lt

GIMUS VAIKUI SIŪLOMA IKI 800 EURŲ DIDINTI VIENKARTINĘ IŠMOKĄ

Beveik dvigubai, iki 800 eurų „į rankas“, siūloma didinti išmoką kiekvienam gimusiam, įvaikintam vaikui ar vaikui, kuriam globa nustatyta šeimoje ar šeimynoje.

Tai siūlančias Išmokų vaikams įstatymo pataisas įregistravo Seimo narys socialdemokratas Gintautas Paluckas ir kiti Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos nariai Orinta Leiputė, Linas Jonauskas, Liudas Jonaitis, Vidmantas Kanopa, Tomas Bičiūnas, Vilija Targamadzė, Rasa Budbergytė, Eugenijus Sabutis.

Projektu siūloma universalią išmoką kiekvienam gimusiam, įvaikintam ar globojamam vaikui didinti nuo dabar nustatyto 11 BSI (bazinė socialinė išmoka) iki 20 BSI.

„Tuo atveju, jeigu BSI dydis, Vyriausybės nutarimu, 2022 m. būtų toks pat, koks jis yra dabar, tai yra 40 eurų, tuomet vienkartinė išmoka kiekvienam gimusiam, įvaikintam vaikui ar vaikui, kuriam globa nustatyta šeimoje ar šeimynoje, iki jam sukaks pusantrų metų, būtų kone dvigubai didesnė ir siektų 800 eurų „į rankas“ (dabar 440 eurų)“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Projekto iniciatoriai mano, kad dabartinė valstybės demografinė politika reikalauja pokyčių, o esami įstatymai, kuriais formuojama pagalba šeimoms, – peržiūros, kad atitiktų šiandienos realybę.

Statistikos departamento duomenimis, pastaruosius 5 metus stebimi neigiami demografiniai pokyčiai. Gimusių asmenų skaičius nuo 2015 m. mažėjo ir, lyginant su 2020 m. gimstamumo rodikliais, sumažėjo net 22 procentais (2015 m. fiksuota 31 475 gimę asmenys, 2020 m. – 24 521).

Preliminariais skaičiavimais, projektuojamas išmokos gavėjų skaičius 2022–2025 m. siektų apie 30,02 tūkst. žmonių. Įstatymo pataisos iniciatoriai nurodo, kad, pritarus siūlymui įtvirtinti 20 BSI koeficiento dydį, prognozuojamas kasmetinis lėšų poreikis 2022 m., 2023 m., 2024 m., 2025 m. siektų 24 mln. eurų.

Siūloma, kad Išmokų vaikams įstatymo pataisos įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d.

Pagal galiojantį įstatymą, kiekvienam gimusiam, įvaikintam vaikui ar vaikui, kuriam globa nustatyta šeimoje ar šeimynoje, iki jam sukaks pusantrų metų, skiriama 11 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinė išmoka vaikui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tai neišeitis

už 800 eur į mokslus ar darželį neišleisi. su tokiom išmokom tik pijokai dauginsis ir viskas risis žemyn.

pastebejimas

melagiu partija,kur dingo zadeti vienisu zmoniu pinigai kuriuos zadejo prideti visiems vienisiems pensininkams vietoj nasliu pensiju,klykavo kokie jie teisingi ir geri,gavosi snipstas apgaudineja zmones ir neraudonuoja! nei gedos nei sazines pas ju nera ir turbut niekada ir nebuvo!

Manau.

Kokia dalis alkocholikų vaikų tu išmokų nematys ir gėrio nepatirs.Vaikus turiauginti tėvai ,o ne visi mokesčių mokėtojai.Jei yra būtinybė tai šeimai padėti.O dabar kai vaiką reikia vežti gydyti į kitą šalį tai rinkliavos nesibaigia.O alkocholikai gave tuos pinigusskubės į knaipes ir viska pragers.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS