Grūdų augintojai: derlius šiemet geresnis nei tikėjomės dėl sausros | Diena.lt

GRŪDŲ AUGINTOJAI: DERLIUS ŠIEMET GERESNIS NEI TIKĖJOMĖS DĖL SAUSROS

Šių metų lietuviškų grūdų derlius yra geresnis nei buvo galima tikėtis po vasaros pradžioje šalyje fiksuotos stichinės sausros, teigia Lietuvos grūdų augintojų asociacija.

Tačiau derlius lūkesčius viršijo nedaug, BNS teigė asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas.

„Jis yra truputį geresnis negu buvo galima tikėtis po tokios stichinės sausros, bet jis nėra kažkoks išskirtinis, didelis“, – penktadienį sakė A. Macijauskas.

Anot jo, šių metų derlius prilygsta daugiamečiam vidurkiui: „Derlius yra, sakykime, daugiamečio vidurkio lygyje“.

Birželį meteorologai stichinę sausrą fiksavo Rokiškio, Palangos ir Šiaulių miesto savivaldybėse, Kretingos, Neringos, Mažeikių, Šiaulių rajono, Biržų, Radviliškio, Kėdainių bei kai kuriose Telšių, Plungės, Šilutės, Pasvalio, Ukmergės ir Panevėžio rajono savivaldybių seniūnijose, o pavojingą sausrą – nedidelėse teritorijose Lietuvos šiaurės rytuose.

Grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija anksčiau skelbė, jog Lietuvoje grūdų, ankštinių augalų ir rapsų pernai užauginta apie 7,3 mln. tonų, arba 7 proc. daugiau nei 2021 metais, kai derlius siekė 6,8 mln. tonų. Asociacija prognozavo, kad šiemet javapjūtės derlius bus panašus į pernykštį, bet grūdų kokybė šiek tiek blogesnė.

Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas Vaidotas Šileika sako, kad šių metų derlius jau pradedamas perkrauti Klaipėdos uoste, tačiau prognozuoti, kiek jų bus perkrauta, nesiryžo.

„Po truputį jau važiuoja į uostą (...) Sunku prognozuoti, kiek jų gali būti, kalbama, kad jis gali būti šiek tiek mažesnis: mažai maistinių grūdų, daugiau pašarinių. Neaišku, kaip čia bus po viso lietaus, prognozė – sunkus dalykas“, – penktadienį BNS sakė V. Šileika.

Klaipėdos uosto duomenimis, kasmet jame perkraunama apie 3,5 mln. tonų lietuviškų grūdų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

senis

bet duona brangsta vis vien.

Rūtenis

Tikėti lietuviškais ūkininkais, tai savęs negerbti- vis klykia ir klykia metų metais ir iki begalybės, kaip praeiti metai dar buvo geri, o šie tai grynas bankrotas ir taip jau 30 metų be paliovos, o kai visokios finansinės lengvatos iš valstybės gauna tuos pačius 30 metus, tai neakcentuoja.

bet rudenį

vistiek cypsim kaip viskas blogai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS