I. Genytė-Pikčienė: infliacija Lietuvoje išsikvėpė | Diena.lt

I. GENYTĖ-PIKČIENĖ: INFLIACIJA LIETUVOJE IŠSIKVĖPĖ

Metinei infliacijai Lietuvoje šiemet grįžus į 2020-ųjų lygį ir nesiekiant 1 proc., o mėnesio – vos kiek viršijančią nulį, ekonomistė teigia, kad infliacija išsikvėpė, o tai turės teigiamos įtakos žmonių perkamosios galios bei ekonomikos augimui.

„Metinė infliacija nebegąsdina jokiais būdais, yra visiškai išsikvėpusi“, – BNS pirmadienį sakė Šiaulių banko vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

„Kurį laiką tokia vangesnė kainų dinamika, matyt, yra tikrai sveika ir gyventojų perkamajai galiai, ir pačiai ekonomikai, nes turit omenyje, kad labai sparčiai kilo kainos, ta stabilizacija leidžia kitiems rodikliams ūgtelti, tarkime, atlyginimų lygiui, ir perkamąją galią atstatyti“, – aiškino analitikė.

Pasak jos, perkamoji galia grįžta į iki 2022 metų lygį: „Tie praradimai, kuriuos iškando 2022-ųjų šokas perkamojoje galioje, yra atstatyti ir dabar po truputį ji gerėja.“

Anot I. Genytės-Pikčienės, antroje metų pusėje infliacijai didesnės įtakos galėtų daryti spartesnis vartojimo augimas, kuris dar išlieka „pakankamai vangus“.

Lietuvoje gegužę fiksuota 0,3 proc. mėnesio, 0,5 proc. metinė ir 2,8 proc. vidutinė metinė infliacija.

Vartotojų kainos augo antrą mėnesį iš eilės, o šiemet jos augo keturis mėnesius, išskyrus kovą, kai fiksuota 0,2 proc. defliacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuodeme

taip meluoti!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS