I. Segalovičienė: prezidentas abejoja dėl Gynybos fondo pakete numatytų akcizų kurui | Diena.lt

I. SEGALOVIČIENĖ: PREZIDENTAS ABEJOJA DĖL GYNYBOS FONDO PAKETE NUMATYTŲ AKCIZŲ KURUI

Seimui antradienį teikiant vadinamąjį Gynybos fondo paketą, prezidentas Gitanas Nausėda abejoja dėl jame numatytų didesnių akcizų kurui, sako jo vyriausioji patarėja.

„Tarp gynybos fondo mokestinių sprendimų neturėtų būti visuotinių vartojimo mokesčių. Todėl prezidentui abejonių kelia ir akcizas kurui, kuris pagal savo esmę yra vartojimo mokestis, jis palies labai plačiai mažas ir vidutines pajamas gaunančius žmones, nes žmonės tiesiogiai moka už tai, ir lygiai taip pat tai persikels į paslaugas ir prekes“, – antradienį Žinių radijui sakė Prezidentūros Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovė Irena Segalovičienė.

„Ši vieta tikrai yra ta, kurią labai rimtai reikėtų prisitraukti su lupa (didinamuoju stiklu – BNS), žiūrėti, diskutuoti, ir Seimas tam puiki vieta apsisprendžiant“, – pridūrė ji.

Pasak I. Segalovičienės, vienas iš galimų lėšų gynybai šaltinių – daugiau nei 1 proc. punktu padidintas pelno apmokestinimas. 

Anot patarėjos, klausimų kelia ir siūlymas labiau apmokestinti dalį žmonių, dirbančių su verslo liudijimu.

Vyriausybė Seimo prašo Gynybos paketą svarstyti skubos tvarka – jame siūloma papildomų lėšų gynybai surinkti 1 proc. procentiniu punktu iki 16 proc. didinant pelno mokestį, 1 punktu iki 6 proc. – mažų įmonių lengvatinį pelno mokestį, papildomai didinti kuro, alkoholio ir tabako akcizus.

Automobilių kurui siūloma įvesti vadinamąją 6 centų „gynybos dedamąją“ (5 centų akcizas ir 1 cento PVM) automobilių kurui.

Be to, siūloma labiau apmokestinti dalį žmonių, dirbančių su verslo liudijimu. Vyriausybės ir opozicijos siūlymus dėl laikinojo bankų solidarumo įnašo pratęsimo Seimas jau priėmė svarstyti.

Anksčiau tarp galimų pasiūlymų buvo ir pridėtinės vertės mokesčio (PVM) didinimas vienu procentiniu punktu iki 22 proc., tačiau prezidentas jį sukritikavo.

Norint, kad Gynybos fondo paketas įsigaliotų nuo kitų metų sausio, Seimas turi jį priimti bent pusmečiu anksčiau – dar šioje sesijoje.

Parlamentui jį priėmus, Finansų ministerijos skaičiavimais, 2025 metais į valstybės biudžetą galėtų būti papildomai surinkta 297,8 mln. eurų, 2026 metais – 421,2 mln. eurų, 2027 metais – 436,5 mln. eurų.

Gynybos finansavimą politikai nori didinti iki 3 proc. BVP siekiant kariuomenėje greičiau kurti diviziją, iki 2027 metų priimti Lietuvoje Vokietijos brigadą ir pasirengti visuotiniam šaukimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

na ir puiku

vėl pulsim tartis kokius metus laiko, o po to jau gal ir nebereikės, maksvos ministerija nurodys kiek kam mokėti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS