I. Šimonytė: draudimo sutarčių mokestis galėtų atsirasti nuo 2025-ųjų vidurio | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ: DRAUDIMO SUTARČIŲ MOKESTIS GALĖTŲ ATSIRASTI NUO 2025-ŲJŲ VIDURIO

Politikams atsisakius Finansų ministerijos siūlymo kaip papildomą lėšų gynybai šaltinį apmokestinti dalį draudimo sutarčių, premjerė Ingrida Šimonytė teigia neatmetanti, kad Seimas tokias pataisas galėtų priimti dar šiemet, o jos įsigaliotų nuo 2025-ųjų vidurio.

„Gali būti nuo vidurio (2025 metų – BNS) anksčiausiai, turint minty mokesčių įsigaliojimo taisykles“, – antradienį Alytuje BNS sakė I. Šimonytė.

„Tikrai nenoriu šito klausimo komentuoti, todėl, kad jei net šitas projektas nukeliaus į Seimą, tai Seimas spręs. Bet kuriuo atveju tai nebus 2025-ųjų metų (biudžeto – BNS) sudėtinė dalis“, – aiškino premjerė.

„Į Vyriausybę dar tas klausimas nėra atėjęs. Tikrai nenoriu nieko iš anksto žadėti“, – pridūrė ji.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra sakiusi, kad idėja apmokestinti draudimo sutartis kelsis į Seimo rudens sesiją.

Finansų ministerija, gegužės pabaigoje parengusi papildomų gynybos finansavimo šaltinių paketą, be kita ko, siūlė įvesti 10 proc. draudimo sutarčių mokestį, netaikant jo gyvybės draudimui ir fizinių asmenų civilinės atsakomybės draudimui.

Tačiau Vyriausybė šio siūlymo į Seimui teiktas įstatymų pataisas neįtraukė, nes tam reikėjo ilgesnių konsultacijų.

Pasak finansų viceministrės Vaidos Česnulevičiūtės-Markevičienės, per mėnesį trukusias konsultacijas rinkos dalyviai pateikė pastabas ir pasiūlymus dėl draudimo sutarčių mokesčio koncepcijos, į kurias atsižvelgus mokesčio modelis bus tobulinamas.

„Dabar matome konkrečias pastabas, į kurias galime reaguoti, žinoma, nepamiršdami pagrindinio tikslo – Gynybos fondo finansavimo. Tas pastabas stengsimės atliepti. Tam tikras išimtis esame padarę, visų pirma, dėl fizinių asmenų privalomojo civilinės atsakomybės draudimo, kuris skirtas transporto priemonėms. Tai jau iškart koncepcijoje pažymėjome, kad išimtis būtų taikoma šitam mokesčiui, kalbant apie skirtingas draudimų rūšis“, – antradienį LRT radijui sakė V. Česnulevičiūtė-Markevičienė.

Tuo metu draudikų atstovai priešinosi tokiam mokesčiui teigdami, kad jis brangintų net tik draudimo, bet ir kitų sektorių paslaugas. 

Siekiant padidinti krašto apsaugos finansavimą iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), birželio 20-ąją Seimas padidino pelno mokestį bei alkoholio, rūkalų ir kuro akcizus ir priėmė Gynybos fondo įstatymą.

Gynybos finansavimas didinamas siekiant Lietuvos kariuomenėje greičiau išvystyti diviziją, iki 2027 metų priimti Vokietijos brigadą ir pasirengti visuotiniam šaukimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS