I. Šimonytė: ekspertinio mokesčių reformos vertinimo nebijau | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ: EKSPERTINIO MOKESČIŲ REFORMOS VERTINIMO NEBIJAU

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia nebijanti opozicijos siūlomo ekspertinio mokesčių reformos vertinimo, tačiau jis turėtų būti visiškai nepriklausomas.

„Nebijau jokių ekspertinių vertinimų, manau, kad kuo daugiau vertinimų bus – su sąlyga, kad tai bus ne verslo, darbdavių konfederacijos ekspertinis vertinimas, ne pramonininkų konfederacijos ekspertinis vertinimas, ne investuotojų forumo ekspertinis vertinimas – o tikrai nepriklausomų ekspertų vertinimas, tikrai nemanau, kad čia reikėtų kažko bijoti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Anot jos, toks vertinimas tik išplėstų diskusiją dėl Vyriausybės siūlomos mokesčių pertvarkos.

„Aš tikrai nematau jokios problemos dėl to, todėl, kad tam ir buvo pateikti įstatymai dabar, kad visą vasarą galėtų tęstis diskusijos, tikrai manau, kad per vasarą gali atlikti ekspertai ir ekspertinį vertinimą, tada dar rudeniui bus ir ekspertinis vertinimas“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ekspertinio mokesčių reformos vertinimo prašo beveik 50 opozicijai priklausančių parlamentarų. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė BNS pranešė, jog komitetas dėl to apsispręs kitą savaitę, jo manymu, tokį vertinimą turėtų atlikti Lietuvos bankas (LB).

„Tai statutinė opozicijos teisė (prašyti ekspertinio įvertinimo – BNS). Ji suformuluota taip, kad kai surenkamas reikiamas skaičius opozicijos atstovų parašų, komitetas privalo kreiptis dėl šios išvados“, – BNS aiškino M. Lingė.

„Jeigu atsiras papildomai medžiagos ir ekspertinis vertinimas padės opozicijai atsakyti į jai svarbius klausimus ir leis jai apsispręsti (dėl mokesčių reformos – BNS), kodėl gi nebūti tokiam ekspertiniam vertinimui?“, – pridūrė jis.  

Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad  daug rekomendacijų ir vertinimų, kurie atsikartoja, yra pateikusios tarptautinės organizacijos – TVF, Pasaulio bankas, EBPO, Europos Komisija.

„Kadangi dabar Seime pradedame diskusiją (dėl mokesčių reformos – BNS), kol ji įgaus pagreitį, manau, galėtų ekspertinis vertinimas būti parengtas. Kitą savaitę turėtume turėti posėdį ir apsispręsime“, – tvirtino M. Lingė.

Jo teigimu, ekspertinė išvada turėtų būti pateikta maždaug po mėnesio, todėl pertvarkos svarstymai nestrigs.

BFK yra paprašęs, kad Seimo komitetai ir komisijos mokesčių reformą apsvarstytų iki rugpjūčio vidurio, o tada projekto imsis BFK.   

Seimui teikiamos septynių įstatymų pataisos. Jomis, be kitų dalykų, siūloma didinti individualios veiklos apmokestinimą, numatyti pokyčiai dirbantiesiems su verslo liudijimais, investicinė sąskaita, platesnis nekilnojamojo turto apmokestinimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tskant

Tie, kas reiks priestaravimus - vatnykai!!!!

von nax....

syva dura....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS