I. Šimonytė: pataisas dėl SND akcizų, dyzelino Seimui galime pateikti kovą ar anksčiau | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ: PATAISAS DĖL SND AKCIZŲ, DYZELINO SEIMUI GALIME PATEIKTI KOVĄ AR ANKSČIAU

Prezidentūrai raginant Vyriausybę ir Seimą  kai kuriuos žemdirbiams aktualius sprendimus priimti nelaukiant parlamento pavasario sesijos pradžios, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Akcizų įstatymo pataisos dėl žymėto žemdirbių dyzelino lengvatos ir akcizo suskystintoms naftoms dujoms (SND) Seimui galėtų būti pateiktos kovo 10-ąją prasidėjus Seimo sesijai arba anksčiau, jei būtų sušaukta neeilinė sesija. 

Anot jos, Vyriausybė pirmadienį jau išsiuntė derinti pataisas, jų derinimas gali užtrukti apie dvi savaites.

„Dėl Akcizų įstatymo, kadangi Vyriausybė pažadėjusi įsivertinti pastabas, sausio 8 dieną, šį pirmadienį, išsiuntė derinti įstatymo pataisas (...), per kokias dvi savaites baigsim derinti, ateisim į Vyriausybės posėdį, išsiųsim į Seimą, kovo 10 dieną galim pateikti“, – Seimo Kaimo reikalų komitete sakė premjerė.

„Jei bus neeilinė sesija, galima pateikti neeilinei sesijai, nematau problemos“, – pridūrė ji.

Pasak premjerės, paprašius skubos, tvarką dėl žymėto dyzelino galima būtų atstatyti nuo sausio 1 dienos, taip pat sumažinti suskystintų naftos dujų akcizą buitiniams vartotojams ir verslui.

„Peržiūrėti tarifą reikšmingai, kaip daugiau mažiau yra kitose Europos Sąjungos valstybėse ir atitinkamai įstatymo korekcijas būtų galima priimti“, – sakė I. Šimonytė.

„Gaila, kad dvejus su pusę metų projektas buvo Seime debatuojamas ir komitete buvo ilgai debatuojamas, tada diskusijos šitomis temomis neiškilo, bet ką, pataisysim dabar ir nematau, dėl ko ginčytis“, – kalbėjo ji.

Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas Gytis Kauzonas sakė, kad iki pataisų priėmimo ūkininkams turėtų būti skiriamos kompensacijos.

„Kadangi dėl akcizo laukiam ar neeilinės, ar pavasario sesijos, bent už tą laikotarpį, kur dabar visi priversti mokėti tuos akcizus, būtų labai šaunu surasti kažkokias kompensavimo formas“, – posėdyje teigė G. Kauzonas.

Pasak jo, vien paukštininkystės įmonėms didesnis akcizas per metus kainuoja apie 4 mln. eurų, o per mėnesį – 350-400 tūkst. eurų.

I. Šimonytė atkreipė dėmesį, kad biudžete tam lėšų nenumatyta, tačiau žadėjo rasti kitą sprendimą: „Girdžiu, ką sako kolegos, girdžiu pastabą, bet nieko negaliu žadėti. Kompensacijų iš pinigų, kurie biudžete nesuplanuoti, negaliu pasiūlyti, bet galbūt rasiu kažkokį kitą sprendimą“.

Seimo Kaimo reikalų komitetas ketvirtadienį susirinko į neeilinį posėdį, kuriame aiškinasi, kaip Vyriausybė reaguoja į protestuojančių ūkininkų reikalavimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Niekada

Už ją niekur nebalsuosiu

To Kęstas

Poshel na kacape!

Paprasta

Snd akcizus didinti, “zemdirbiu dyzeliui” uzdeti akciza!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS