I. Šimonytė Vyriausybės išvadą dėl G. Nausėdos siūlytų viešojo transporto lengvatų žada kitą savaitę | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ VYRIAUSYBĖS IŠVADĄ DĖL G. NAUSĖDOS SIŪLYTŲ VIEŠOJO TRANSPORTO LENGVATŲ ŽADA KITĄ SAVAITĘ

Prezidentui Gitanui Nausėdai teigiant, kad jis jau metus laiko nesulaukia vertinimo iš Ministrų kabineto dėl savo siūlomų viešojo keleivinio transporto lengvatų, premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, jog Vyriausybė išvadą pateiks jau kitą savaitę.

Anot jos, procesas užtruko dėl gausos siūlymų, kuriuos registruoja parlamentarai.

Taip Vyriausybės vadovė patikino prezidentą, kuris penktadienio vakarą vykusių debatų metu pasiteiravo premjerės, ką ši darytų jo vietoje, jeigu iš Vyriausybės nesulauktų įstatymo projekto išvados.

„Sakykite, jūs gerbiama Ingrida tampate prezidente ir siūlote įstatymo pakeitimą, kuris numato tam tikras transporto lengvatas pagyvenusiems žmonėms, vaikams, šeimoms. Tą įstatymo projektą pateikėte Vyriausybei ir ji beveik metus neduoda įstatymo projektui išvados, todėl jis negali būti svarstomas Seime. Ką jūs darytume tokiu atveju?" – klausė G. Nausėda.

„Priežasčių būna visokių, pakeliui atsiranda dar pasiūlymų, (...) yra klausimai susiję su biudžetu, bet konkrečiai tą projektą, kurį turite omenyje, Vyriausybė jį tikrai svarstys kitą savaitę“, – TV3 kandidatų į prezidentus debatų metu G. Nausėdos paklausta dėl ilgo proceso Vyriausybei pateikiant išvadą sakė I. Šimonytė.

„Projektų, kuriuos registruoja įvairūs iniciatyvos teisę turintys subjektai, (...) tai sukuria tam tikrą srautą, kuris Vyriausybei gana didelis darbas, įvertinti, pateikti išvadas, viską suskaičiuoti, numatyti biudžete ir t.t. Tarkim šalia prezidento iniciatyvos atsiranda dar 5–6, kurias reikia kartu įsivertinti. Bet faktas, kad kitą trečiadienį Vyriausybės išvada bus, Seimas galės grįžti prie svarstymo ir gal net priimti iki sesijos pabaigos“, – pažymėjo ji.

Tuo metu šalies vadovas tikino nenorįs Vyriausybės „kalti prie sienos“, tačiau jam norisi apibrėžtumo.

„Tikrai nenoriu kalti prie sienos, tik noriu paprašyti, kad tokiais atvejais visada laikas yra svarbus faktorius. Jeigu yra nuostatos, kurios lemia, kad projektas yra nepriimtinas, jos turėtų būti pateiktos juodu ant balto. Įstatymo projektas gali būti net ir atmestas ir parašyta neigiama išvada, tačiau tai sukurtų tam tikrą apibrėžtumą ir žinotume, ką mums toliau daryti“, – aiškino G. Nausėda.

ELTA primena, kad G. Nausėda pernai birželį siūlė pokyčius Viešojo keleivinio transporto lengvatų įstatymo projekte. Jo registruotame projekte numatomas nemokamas važiavimas viešuoju transportu vaikams iki 7-erių metų, taip pat pokyčiai darytų įtaką laisvės kovų dalyviams, pensinio amžiaus žmonėms.

G. Nausėda siūlo, kad vaikai iki 3 metų (imtinai) amžiaus, užimant atskirą sėdimąją ar miegamąją vietą bei vaikai nuo 4 iki 7 metų (imtinai) viešuoju transportu galėtų važiuoti nemokamai.

Tuo tarpu 80 proc. nuolaida kelionėms viešuoju transportu numatoma asmenims, kurie dalyvavo likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius, žuvusių Lietuvos nepriklausomybės gynėjų šeimoms nariams, nukentėjusiems nuo 1991 m. sausio 11–13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos bei pasipriešinimo 1940–1990 m. okupacijoms dalyviams – kariams savanoriams ir laisvės kovų dalyviams.

Tokia pati nuolaida siūloma nuo 1939–1990 m. okupacijų nukentėjusiems asmenims – politiniams kaliniams ir tremtiniams, buvusiems getų, koncentracijos ar kitokio tipo prievartinių stovyklų kaliniams, Lietuvos nepriklausomybės gynėjams, nukentėjusiems nuo 1991 m. sausio 11–13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos bei asmenims, kurie būtinosios karinės tarnybos ar karinių mokymų sovietinėje armijoje metu atliko tarnybą Afganistane.

80 proc. nuolaida kelionėms viešuoju transportu galėtų gauti ir vaikai nuo 8 iki 18 metų.

Galiausiai 50 proc. nuolaida, prezidento siūlymu, būtų užtikrinta Lietuvos socialinio draudimo pensijų įstatyme nustatytą socialinio draudimo senatvės pensijos amžių sulaukusiems asmenys, iki jiems sukaks 80 metų.

Taip pat, tokia nuolaida būtų taikoma ir tėvams, įtėviams arba globėjams (rūpintojams), važiuojantiems kartu su vaikais savaitgaliais (šeštadieniais ir sekmadieniais) ir valstybinių švenčių dienomis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS