I. Trinkūnaitė komisijai nuslėptus ryšius su V. Germanu laiko „žmogiška klaida“ | Diena.lt

I. TRINKŪNAITĖ KOMISIJAI NUSLĖPTUS RYŠIUS SU V. GERMANU LAIKO „ŽMOGIŠKA KLAIDA“

  • 12

Teisėsaugos ir priežiūros institucijų akiratyje esančios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkė Ieva Trinkūnaitė neigia, jog, siekdama iš buvusios ministrės Monikos Navickienės vyro įsigyti šalia Vilniaus oro uosto biurų pastatą valdančią įmonę „Litlab“, slėpė santykius su dėl finansinių nusikaltimų kalėjusiu Vilhelmu Germanu (buvusiu Viliumi Žideliu), o jų neatskleidimą vadina „žmogiška klaida“.

„Ta pažyma (vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tiriančios komisijos protokolas – BNS) remiasi, kad galimai man daro įtaką kažkokie tretieji asmenys. Galbūt savo ryšiais, galbūt savo kažkokiomis jėgomis ir vienas iš tų asmenų, tai yra būtent man artimas žmogus – V. Germanas ir jo veikos, padarytos 2013 ir 2014 metais. Iš tiesų aš turėjau pasigilinti į šią bylą, nes ji yra kontekste, būtent mano nacionalinio saugumo išvados. Tai vėlgi tas linksniuojamas faktas, kad, na, tai yra daug teistumų ir tai yra pasikartojantis, kažkoks elgesys, ir t. t., na, tai taip nėra. Iš tiesų tai yra viena byla ir trys epizodai“, – LRT laidai „Dienos tema“ trečiadienį sakė I. Trinkūnaitė.

Noriu paminėti, kad iš tiesų niekada neslėpiau, kad V. Germanas yra mano artimoje aplinkoje.

„Dabar dviem epizodams teistumas yra baigęsis, vienam epizodui teistumas nėra pasibaigęs, taigi, iš tiesų, čia galiu sakyti, kad padoriau vienoje vietoje, galbūt žmogišką klaidą, kitoje vietoje galbūt, na, sakysime, nežinojau teisinių niuansų, kad, na, iš tiesų vienam epizodui teistumas yra neišnykęs. (...) Aš pasakiau „ne“, remdamasi tuo žmogišku supratimu, kad prieš dešimt metų padaryta veika sąlygoja teistumo išnykimą“, – pridūrė ji.

Nepaisant to, kad 2022 metais po įvairių institucijų patikrinimų I. Trinkūnaitei buvo leista įsigyti „Foxpay“, šiemet vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, o birželio 5 dieną – ir Vyriausybė pripažino ją neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų.

BNS turimame komisijos protokole nurodoma, kad siekdama iš Mindaugo Navicko įsigyti „Litlab“ akcijas bei atsakydama į klausimą, ar jos sutuoktinis, sugyventinis arba artimi šeimos nariai įsiteisėjusiu teismo sprendimu buvo pripažinti kaltais dėl nusikalstamos veikos padarymo, I. Trinkūnaitė atsakė „ne“.

Pasak vyriausybinės komisijos protokolo, V. Germanui yra neišnykęs teistumas 2015 metų pabaigoje jį pripažinus kaltu už sukčiavimą, netikrų pinigų ar vertybinių popierių gaminimą, laikymą ar realizavimą, kuomet jis buvo nubaustas laisvės atėmimu ketveriems metams, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams.

2016 metų balandį Apeliacinis teismas pakeitė pirmos instancijos teismo nuosprendį, paskirdamas V. Germanui realią laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose, kur jis kalėjo nuo 2018 metų vasario iki 2019 metų rugsėjo, kai buvo paleistas lygtinai.

Neslėpė informacijos, kad V. Germanas – jų vaikų tėvas

Be to, Vyriausybė birželio pradžioje nutarė, kad I. Trinkūnaitė dėl savo ryšių su V. Germanu neturi teisės dalyvauti ir balsuoti nacionaliniam saugumui strategiškai svarbiame finansų sektoriuje veikiančios „Foxpay“ akcininkų susirinkime bei naudotis kitomis akcininko neturtinėmis teisėmis.

BNS turimame komisijos protokole teigiama, jog atliekant I. Trinkūnaitės atitikimo nacionalinio saugumo interesams patikrą VSD nurodė, kad „su investuotoja (I. Trinkūnaite – BNS) susiję asmenys turi ar praeityje turėjo didinančių riziką ar keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui ryšių su užsienio valstybių institucijomis ar tų valstybių fiziniais arba juridiniais asmenimis“.

Komisijos protokole teigiama, kad I. Trinkūnaitės ryšiai su V. Germanu, jai 2022 metais įsigyjant „Foxpay“, institucijoms nebuvo žinomi.

Su V. Germanu I. Trinkūnaitė turi tris mažamečius vaikus. „Foxpay“ savininkė kartoja niekada neslėpusi informacijos, kad V. Germanas yra jų vaikų tėvas.

„Noriu paminėti, kad iš tiesų niekada neslėpiau, kad V. Germanas yra mano artimoje aplinkoje. Jisai yra mano vaikų tėvas. Jisai, na, yra priregistruotas kaip vaikų tėvas. Tikrai tos informacijos niekada neslėpiau ir nemanau, kad galėjau sudaryti bent kažkokią prielaidą institucijoms galvoti, kad, na, kažkurioje vietoj slėpiau“, – sakė I. Trinkūnaitė.

Paaiškėjus ryšiams su I. Trinkūnaite bei V. Germanu, birželio 12 dieną atsistatydino socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė. Jos vyras anksčiau taip pat dirbo I. Trinkūnaitės valdomos „Foxpay“ valdyboje bei 2023 metų pabaigoje–šių metų pradžioje vadovavo šiai įmonei.

Lietuvos bankas (LB) nuo kovo vidurio atlieka neplaninį „Foxpay“ ir jos savininkės I. Trinkūnaitės patikrinimą. Būtent jai 2022 metais centrinis bankas leido įsigyti finansinių technologijų įmonę.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrios įmonės veiklos yra pradėjusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Atmeta LB kaltinimus trukdant tyrimui

BNS turimame vyriausybinės komisijos protokole taip pat nurodyta, jog I. Trinkūnaitė tinkamai nebendradarbiauja su LB, teismine tvarka ginčija jo procedūrinius veiksmus, o tai stabdo tikrinimo procesą.

Pati „Foxpay“ savininkė teigė netrukdžiusi centrinio banko tyrimui, susidariusią situaciją vadina nesusipratimu.

„Aš manau, kad galbūt šioje vietoje galėjo būti kažkoks nesusipratimas ir tuo metu, kai Lietuvos banko darbuotojai patikrinimo metu iš manęs norėjo paimti mano asmeninį kompiuterį, mano telefoną. Mano teisininkai šiuo metu galvoja, kad tai yra perteklinė informacija ir būtent tai buvo toksai teisinis dalykas“, – sakė I. Trinkūnaitė

„Jie man pasiūlė paklausti Lietuvos banko, kokiu pagrindu jie norėjo paimti mano (...) asmeninį kompiuterį ir telefoną. Na, aš paklausiau. Pasinaudojau savo konstitucine teise. Atsakymą gavau ir daugiau tikrai netrukdžiau tyrimui“, – pridūrė ji.

Pasak jos, šis incidentas fiksuotas maždaug dvi savaitės nuo kovo viduryje pradėto tyrimo pradžios.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

sakyčiau

Labai jau sisteminė konservo-lyberastinė žmogų "klaida".

Anonimas

Nors nelaikytų durniais visų žmonių - tiek visa šaika viską suko ir galvojo kad dar ilgai taip bus , bet kai uodegas prispaudžia - tai užvis geriausia šlanga apsimest -ai nežinojau ai nepagalvojau - tai žmogiška klaida Milijonais pralobę,geriems advokatams turi ir matysit -iš didelio triukšmo ,kaip visada , bus šnipštas Ir dar valstybė gaus milžiniškas sumas primokėt Bet kodėl dabar iš aferistų turto nebekonfiskuoja ????? ar įstatymo pataisos tyliai prakištos kad visi valdininkai ramūs būtų ???

TRIKŪNAITĖ: -padariau žmogišką klaidą,jog

šį kartą per mažai p a v o g i a u .--o kaltina , lyg nūčiau pavogusi KARVĘ- taip sako OŽIO pastumdėlė PIŠ, -tokia konservų n u s i k a l t ė l i ų įprasta laikysena
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS