I. Žilienė: reikia sukurti biokuro deklaravimo kitam šildymo sezonui sistemą | Diena.lt

I. ŽILIENĖ: REIKIA SUKURTI BIOKURO DEKLARAVIMO KITAM ŠILDYMO SEZONUI SISTEMĄ

Energetikos viceministrė Inga Žilienė sako, kad Lietuvos biokuro rinka turi būti skaidresnė – anot jos, reikia sukurti informacinę sistemą, kur biokuro gamintojai galėtų deklaruoti, kiek kuro jie paruoš kitam šildymo sezonui.

„Reikėtų biokuro rinkos skaidrinimo, nes nėra skaidrios informacijos, kiek biokuro bus paruošta ateinančiam šildymo sezonui. Reikėtų turėti informacinę sistemą, kur biokuro gamintojai galėtų deklaruoti kiekius. Tai būtų aiškumas ir pačiai biokuro rinkai – biokuro gamintojai galėtų prognozuoti savo gamybą, o šilumos gamintojai ir tiekėjai galėtų prognozuoti, kiek biokuro bus paruošta“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komitete teigė I. Žilienė.

„Taip galėtume išvengti „linksmųjų kalnelių“, kai biokuro kaina šokinėja atsižvelgdama į gamtinių dujų pokyčius pasaulinėse rinkose. Nes kai turime didelę pasiūlą, kainos krenta, tada biokuro tiekėjai išeina iš rinkos, kitą sezoną turime aukštas biokuro kainas, nes kai kurie pasitraukė praėjusį sezoną“, – kalbėjo viceministrė.

Pasak jos, Lietuvoje taip pat reikėtų išlaikyti optimalų balansą tarp vietinio ir importuojamo biokuro, kad rinka būtų konkurencinga.

Lietuvos biokuro birža „Baltpool“ balandžio pradžioje pranešė, kad per pusantrų metų biokuro kaina Lietuvoje sumažėjo beveik 42 proc. ir grįžo į lygį, buvusį iki importo iš trečiųjų šalių draudimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS