Ignalinos AE uždarymą lydi buvusių vyriausybių narių ginčai | Diena.lt

IGNALINOS AE UŽDARYMĄ LYDI BUVUSIŲ VYRIAUSYBIŲ NARIŲ GINČAI

  • 0

Lietuvai rengiantis naujoms deryboms dėl Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo finansavimo, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad prieš pradėdamas pareigas susidūrė su rimta projekto finansavimo nutraukimo rizika, rašo portalas delfi.lt

Tuo metu jo pirmtako Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje energetikos ministru dirbęs Arvydas Sekmokas sakė, kad jo paskutinę darbo dieną parašytas laiškas, kuriame Europos Sąjungos paprašyta laikinai sustabdyti Ignalinos AE uždarymo finansavimą, buvo būtinas – jis argumentavo nematęs kito būdo atkreipti dėmesį į išryškėjusias problemas.

Portalo teigimu, A. Butkevičiaus vadovavimo metu Seime sudaryta laikinoji tyrimo komisija, kuri turėjo ištirti situaciją Lietuvos energetikos sektoriuje. Jos išvadose rašoma, kad 2012 metų gruodį A. Sekmokas galimai viršijo savo įgaliojimus.

BNS primena, kad Ignalinos AE uždarymui iš ES biudžeto 2014-2020 metais jau skirta 450,8 mln. eurų, 2007-2013 metais – 837,4 mln. eurų.

2021–2027 metais Lietuva Ignalinos AE uždarymui prašė ES skirti apie 780 mln. eurų. EK siūlo skirti 552 mln. eurų.

Be ES pinigų, branduolinės jėgainės uždarymas finansuojamas ir iš nacionalinio fondo – jo įnašas sudaro 14 proc. projektų vertės.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, skaičiuojama, truks iki 2038 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS