Įmonėms – VMI kuratorių pagalba | Diena.lt

ĮMONĖMS – VMI KURATORIŲ PAGALBA

  • 0

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) kuratorius nuo šiol turės daugiau klientų. Papildoma mokesčių specialistų pagalba jau teikiama 600 Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apskričių įmonių. Daugiau kaip 100 Kauno miesto ir rajono įmonių pakviestos bendradarbiauti. Plačiau apie tai pasakoja Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė.

– Kodėl buvo nuspręsta plėsti VMI kuruojamų įmonių ratą?

– Iniciatyvos didinti kuruojamų klientų skaičių VMI ėmėsi jau turėdama sukauptą tokio pobūdžio patirtį bendraujant su didžiaisiais mokesčių mokėtojais, taip pat didelės vertės turtą valdančiais asmenimis. Atsižvelgiant į teigiamus tokio bendradarbiavimo rezultatus, įskaitant išaugusias sumokėtų į biudžetą mokesčių sumas, nusprendėme plėsti kuruojamų klientų skaičių.

– Kokia šio projekto esmė?

– Mūsų tikslas yra stiprinti abipusiu pasitikėjimu grįstą VMI ir verslo bendradarbiavimą. Proaktyvus bendravimas, dialogas su klientu realiu laiku padeda užtikrinti, kad mokesčiai būtų sumokėti laiku, sumažina mokesčių vengimo riziką ir gerina lygiavertės verslo konkurencinės aplinkos sąlygas. Kuratorius turinčios įmonės, gyventojai apie tokią bendravimo patirtį atsiliepia teigiamai, jiems naudingas šis bendradarbiavimas. Be to, labiau pažindami klientą, galime geriau atliepti jo individualius poreikius.

– Ar, atrenkant įmones iš vidutinių mokesčių mokėtojų segmento, buvo atsižvelgta į jų rizikingumą?

– Pasirenkant projekto įmones pirmiausia orientuotasi į tolygų paskirstymą tarp regionų, o rizikingumo kriterijus šiame etape vertinamas nebuvo. Taip pat nebuvo siekio įtraukti vien didžiausią apyvartą turinčias ar daugiausia mokesčių sumokančias šio segmento įmones. Todėl į projektą apytiksliai lygiomis dalimis įtrauktos didmiesčiuose ir regionuose veikiančios bendrovės.

– Kokius veiklos aspektus VMI analizavo ir pagal kokius konkrečius kriterijus įmones atrinko?

– VMI analizavo savo duomenų bazėse turimą informaciją – vykdomos veiklos pobūdį, apyvartą ir sumokėtus mokesčius, kitą informaciją. Pavyzdžiui, vertinant įmonės į biudžetą sumokėtus mokesčius šis rodiklis buvo lyginamas su analogiškais kitų panašių tos veiklos įmonių rodikliais. Pažymėtina, kad VMI kiekvieną įmonę ir jos pagrindinius veiklos rodiklius vertino individualiai.

Į projektą buvo siekiama įtraukti visų regionų, visų savivaldybių vidutinius mokesčių mokėtojus. Projektas apima ne tik Kauno miestą ir rajoną, bet ir visas kitas Kauno AVMI aptarnaujamos teritorijos savivaldybes, įskaitant Alytaus ir Marijampolės apskritis. Kauno AVMI šiame projekte iš viso kuruoja apie 160 įmonių, jų skaičius ateityje gali keistis.

– Ar įmonės, dalyvaujančios šiame projekte, turi imtis kokių nors veiksmų?

– Įmonėms specialiai nieko daryti nereikia, nebent jos turi klausimų dėl savo veiklos, tad gali kreiptis į kuratorių. VMI kuratorius padės išvengti klaidų, savo ruožtu stebės neatitiktis ir įmonę apie tai informuos. VMI atstovas taip pat tarpininkaus, jei prireiks individualių konsultacijų sudėtingesniais mokestiniais klausimais.

Kartu visas įmones kviečiame aktyviai naudotis VMI Kliento profilio informacija. Įmonės vadovas prie šios paskyros gali prisijungti savitarnos svetainėje adresu https://finpass.eu/. Visuomet naudinga žinoti, kaip bendrovę, jos verslo partnerius ar verslo klientus mato VMI, kokias galimas rizikas įžvelgia.

– Kuo įmonei padės kuratorius? Kokiais klausimais galima į jį kreiptis?

– Kuratorius prireikus organizuos diskusijas-susitikimus sudėtingesnėms mokestinėms situacijoms, neaiškumams ar probleminiams klausimams aptarti. Informuos apie nustatytus neatitikimus ar nustatytas mokestines rizikas įmonės pateiktose deklaracijose ar pranešimuose. Be to, inicijuos susitikimus, jei, atliekant stebėseną, analizuojant duomenis, bus identifikuojamos galimos mokestinės rizikos.

– Ar kuratorius teiks konsultacijas mokesčių klausimais?

– Jei įmonei kils mokestinių klausimų, į juos, kaip ir iki šiol, atsakys mūsų Mokesčių informacijos centro specialistai. Dėl konsultacijos mokesčių klausimais galima kreiptis telefonu +370 5 260 5060. Pateikti pranešimus, užsakyti norimas ataskaitas, peržiūrėti deklaruotų ir sumokėtų mokesčių sumas ir kitą reikalingą informaciją, kaip ir iki šiol, galima per Mano VMI.

– Ar pokalbių su kuratoriumi metu suteikta informacija laikoma oficialiu VMI išaiškinimu?

– Konsultacijos mokesčių klausimais ir oficialūs VMI išaiškinimai teikiami įprasta tvarka, paskambinus Mokesčių informacijos centro specialistams arba pateikus oficialų paklausimą. Sudėtingesniais mokestiniais klausimais organizuojami susitikimai, kviečiant ir atitinkamų VMI departamentų atstovus – tai prireikus padės padaryti priskirtas kuratorius.

– Ar nuo šiol atrinktos įmonės VMI turės teikti daugiau dokumentų, duomenų? Ar nedidės įmonės administravimo sąnaudos?

– Administravimo sąnaudos nedidės. VMI prašymo pateikti papildomos informacijos įmonės gali sulaukti nebent tuo atveju, jei jos veikloje bus įžvelgta neatitikimų, mokestinių rizikų.

– Kas yra kliento profilis ir kaip prie jo prisijungti?

– Kliento profilis – tai įmonės veidas mokesčių administratoriaus akimis. Profilio informacija leidžia įmonėms susipažinti su rizikomis, kurias jų veikloje įžvelgia mokesčių administratorius ir kurios gali tapti stebėsenos, kontrolės procedūrų inicijavimo priežastimi. Susipažinti su savo įmonės individualiu profiliu galima užsiregistravus projekto bendraautorių UAB „Finpass“ savitarnos svetainėje adresu https://finpass.eu/ ir patvirtinus tapatybę Smart-ID arba mobiliuoju parašu. Ši paslauga – nemokama. Ji skirta kiekvienos įmonės savikontrolei.

Šiuo metu pastebime, kad į projektą įtrauktos įmonės pradėjo aktyviau domėtis, kaip jas mato mokesčių administratorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS