Kodėl Lietuva yra tarp labiausiai ekonomiškai vargstančių ES valstybių? | Diena.lt

KODĖL LIETUVA YRA TARP LABIAUSIAI EKONOMIŠKAI VARGSTANČIŲ ES VALSTYBIŲ?

  • 92

Lietuvos ekonomiką kamuoja problemos: infliacija, kuri yra viena didžiausių Europos Sąjungoje (ES), energetinė krizė ir nežinomybė dėl ateities. Kad Lietuvoje gyventi vis sunkiau sako ir ekonomikos vargo indeksas. Lietuva yra tarp didžiausią vargą patiriančių šalių.

Apie tai LNK reportaže buvo kalbama su Lietuvos laisvosios rinkos instituto atstove Kotryna Tamkute.

– Kas yra Ekonomikos vargo indeksas?

– Ekonomikos vargo indeksas yra indeksas, kuris parodo tai, kas yra svarbu gyventojams. Gyventojams yra svarbu ne tik tai, kad sukurtų prekių ir paslaugų vertė didėtų, bet ir tai, kad išliktų nedidelis nedarbo lygis. Šis indeksas tai ir parodo. Mes skaičiuojame pagrindinius tris rodiklius: BVP augimą, nedarbo lygį bei infliaciją. Juos visus sudėję gauname indeksą, kuris parodo, kokioje ekonominėje padėtyje šiuo metu atsidūrusi šalies ekonomika.

– Ar galima teigti, kad Lietuva vargsta?

– Ekonomikos vargo indeksas rodo, kad Lietuva yra penktoje pozicijoje nuo galo, tai reškia, kad mes esame penktoje vietoje iš didžiausią ekonomikos vargą patiriančių valstybių. Taip pat svarbu, kad prieš tai buvusiame ekonomikos vargo indekse, kurį skaičiuojame kas ketvirtį, tai praeitame ketvirtyje 2021 metus užbaigėme būdami šeštoje pozicijoje, bet tai nereiškia, kad ekonomikai sekasi geriau. Mūsų padėtis keitėsi dėl situacijos kitose šalyse.

– Kokia situacija kitose šalyse?

– Didžiausią ekonomikos vargą patiria Ispanija, Slovakija ir Italija, o geriausiai šiuo metu sekasi Airijai, Maltai ir Slovėnijai. Kas skiria šias valstybes? Didžiausią ekonomikos vargą patiriančiose šalyse BVP lėtėja, išlieka aukštas nedarbo lygis, o tose šalyse, kuriose ekonomika šiuo metu vargsta mažiausiai, vyrauja pakankamai nemažas BVP kilimas ir nedidelė infliacija.

– Kaip greitai keičiasi šalys šitame indekse?

– Infliacija yra būtent tas rodiklis, kuris stumia Lietuvą į labiausiai ekonomiškai vargstančių šalių sąrašą. Mes stebime, kad nuo praeitų metų infliacija didėjo ir mūsų pozicija stūmėsi žemyn. Kadangi indeksas skaičiuoja ketvirtinius duomenis, tai mes galime turėti net trijų mėnesių rodiklių kaitą ir stebėti tendenciją. Yra tokių valstybių, kuriose augant BVP indeksas keitėsi ganėtinai žymiai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar indeksas kam nors yra svarbus? Ar į jį kreipiamas dėmesys?

– Pats indeksas buvo sukurtas aštuntajame dešimtmetyje, todėl tai tikrai nėra naujas įrankis, kuris yra naudojamas skirtingose šalyse. Kanados Freizerio institutas šiam indeksui skiria daugiausiai dėmesio ir kiekvienais metais aktyviai jį matuoja. Pagrindinis jo priekaištas vyriausybėms – infliacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (92)

Zuvis

Na planas sunaikinti tauta! Visiems yra pinigu: nelegalams ukrainieciams tik lietuvos pilieciams viskas brangsta. Lietuva patapo jav rezervatu! Ten ciabuvius isnaikino sulinde padugnes kuriems europoj vietos nebuvo dbr naikina lietuvius su oziu priesaky!

Dzūkelis

Na aišku kodėl Lietuva labiausiai vargstanti, nes valdžia šoka pagal senojo ožio, kuris labai labai nekenčia Lietuvos ir kuriam diriguoja Rusijos VSK kad tik Lietuvą sužlugdyti kaip valstybę, bliovimą, ir pakol ožys nepakratys kanopų tol Lietuva uraganišku greičiu risis į prarają, toks ir yra ožio tikslas.

Todel,

kad mes turime labai ismanius ir toliaregius rinkejus.Vieni garbina visiska, be atsakomybes, laisve.O kiti dalyvauja valstybes valdyme nuo siltos sfutes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS