INVEGA šiemet verslui skyrė 526 mln. eurų | Diena.lt

INVEGA ŠIEMET VERSLUI SKYRĖ 526 MLN. EURŲ

  • 0

„Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) šiemet verslui per įvairias finansines ir dotacijų priemones jau skyrė daugiau kaip 526 mln. eurų. Didžiausia šių lėšų dalis, 378,6 mln. eurų, skirta įmonėms ir verslininkams padėti sušvelninti pandemijos poveikį.

INVEGOS vadovas Kęstutis Motiejūnas sako, kad įstaiga yra pasiruošusi įgyvendinti naujus Vyriausybės sprendimus.

„Suprantame verslo nerimą ir nuogąstavimus, kaip išgyventi antrąjį karantiną dar nespėjus atsigauti po pirmojo. Užtikriname, kad INVEGA pasiryžusi operatyviai įgyvendinti Vyriausybės sprendimus teikiant pagalbą verslui.

Jau yra patirtis po pirmojo karantino, kokios finansinės pagalbos priemonės buvo paklausios, o kurios pasiteisino tik iš dalies. Suprantamas verslo noras kuo greičiau sužinoti, ko tikėtis, todėl tiek Ekonomikos ir inovacijų ministerija, tiek Vyriausybė deda daug pastangų, kad pratęsiamų arba naujų priemonių sąlygos būtų kuo greičiau suderintos tiek su Europos Komisija, tiek Lietuvos atsakingų institucijų viduje“, – pranešime cituojamas K. Motiejūnas.

Kelionių organizatorių prievolių įvykdymo užtikrinimo garantijoms skirta 15 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų. Iki šiol pasirašytos 29 garantijos už bendrą 2,43 mln. eurų sumą. Skelbiama, kad su Europos Komisija jau pavyko suderinti šios priemonės pratęsimą iki kitų metų birželio 30 dienos.

Kitos turizmo sektoriui skirtos skatinamosios finansinės priemonės „Paskolos turizmo ir viešojo maitinimo paslaugų teikėjams“ paraiškų priėmimas prieš kelias dienas buvo sustabdytas baigiantis priemonės terminui. Šiomis dienomis deramasi dėl priemonės pratęsimo.

Paskoloms turizmo ir viešojo maitinimo paslaugų teikėjams valstybė skyrė 30 mln. eurų. Nuo lengvatinių paskolų teikimo pradžios teigiamai įvertinta 41 paraiška ir su paraiškas pateikusiomis įmonėmis pasirašytos sutartys už 14,63 mln. eurų. Dar 34 paraiškos vertinamos arba paraiškos grąžintos patikslinti.

Finansinei priemonei „Avietė“ iš viso skirta 8,9 mln. eurų. Su INVEGA bendradarbiaujančios sutelktinio finansavimo platformos su verslo įmonėmis per šiuos metus pasirašė 370 paskolų sutarčių už 2,91 mln. eurų. Besitęsiant pandemijai, „Avietės“ pagerintų sąlygų terminas pratęstas iki birželio 30 dienos.

Priemonei „Alternatyva“ iš viso skirta 50 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų, jų yra likę kiek daugiau nei pusė. Nuo priemonės įgyvendinimo pradžios alternatyvūs finansuotojai su lėšų stokojančiomis įmonėmis jau pasirašė 592 paskolų sutartis.

Kaip ir buvo numatyta dalinio nuomos mokesčio kompensavimo sąlygose, gruodžio 1 dieną baigėsi paraiškų teikimo terminas. Pagal šią priemonę per 7 mėnesius patenkinta net 6120 paraiškų, dar apie pusšimtį paraiškų vertinama ir planuojama, kad visa šiai priemonei skirta 40 mln. eurų lėšų suma bus panaudota.

Šių metų gruodžio 1 d. baigėsi ir paraiškų priėmimo terminas pagal kitą dotacijų priemonę – „Dalinis palūkanų kompensavimas“ tiems paskolų ar lizingo gavėjams, kuriems nuo kovo 16 dienos buvo atidėtas paskolos ar lizingo mokėjimas ir grąžinimas bei kurie gavo 100 proc. palūkanų kompensacijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS