„Investuok Lietuvoje“: šiemet – 22 nauji tiesioginių užsienio investicijų projektai | Diena.lt

„INVESTUOK LIETUVOJE“: ŠIEMET – 22 NAUJI TIESIOGINIŲ UŽSIENIO INVESTICIJŲ PROJEKTAI

Pirmąjį šių metų metų pusmetį Lietuvoje patvirtinti 22 tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektai – aštuoni nauji bei 14 – šalyje jau veikiančių bendrovių, skelbia „Investuok Lietuvoje“.

Jos teigimu, Lietuvai reiktų imtis priemonių šalies konkurencingumui gerinti, didinti žinomumą

Agentūros skaičiavimais, įgyvendinus šiuos jau sutartus naujų gamyklų ar paslaugų centrų projektus bus sukurta apie 1,2 tūkst. darbo vietų, į ilgalaikį turtą investuota 239 mln. eurų.

„Investuok Lietuvoje“ kaip vieną didžiausių ir reikšmingiausių šio pusmečio projektų išskiria Vokietijos gynybos pramonės milžinės „Rheinmetall“ jau patvirtintus planus Baisogaloje statyti artilerijos gamyklą.

Be to, šiemet veiklą pradėjo Nyderlandų klientų pažinimo ir kovos su pinigų plovimu paslaugų įmonė „BlueMonks“, Šveicarijos konsultacijų bendrovė „Avance Life Sciences“, italų dirbtinio intelekto sprendimų kūrėja „Lab-H9“, o kartu su Lietuvos partneriais bendrą įmonę įsteigė Japonijos IT lyderė „NTT Data“.

Pasak agentūros, į plėtrą per pusmetį investavo tarptautinė medicinos įrangos gamybos bendrovė „Intersurgical“, Airijos skrydžių bendrovės „Ryanair“ antrinė orlaivių remonto ir techninės priežiūros įmonė „Kaunas Aircraft Maintenance Services“, Taivano finansų technologijų grupė „Fortress Factoring“.

Agentūros strategijos vadovo Mariaus Stasiukaičio teigimu, investicijos į ilgalaikį turtą šiemet yra rekordiškai aukštos – palyginti su tuo pačiu metu pernai, jos didėjo 2,4 karto.

„Už to slypi dideli gamybiniai projektai. Aišku, daugiausia kalbama apie „Rheinmetall“, bet yra ir kitų investuotojų plėtra, naujos investicijos į robotizaciją, naujus gamybinius pajėgumus. Iš tos pusės yra daug pozityvo“, – pirmadienį žurnalistams sakė analitikas.

Tačiau, pasak jo, nepaisant teigiamų rezultatų, konkuruoti dėl investicijų Lietuvai darosi vis sudėtingiau, kadangi kitos regiono bei Europos valstybės, taip pat Jungtinės Valstijos, siekdamos pritraukti TUI, investuotojus subsidijuoja.

„Rinka traukiasi, rinka bent jau artimiausius metus išliks pakankamai susitraukusi. Turime vis aršesnę konkurenciją dėl investicijų, kur žaidžia ir turtingos valstybės, (...) ir mūsų regiono valstybės pritaiko naujus instrumentus. (...) Jei praeityje buvome žemų kaštų lokacija, dabar turime pradėti konkuruoti kokybe“, – kalbėjo „Investuok Lietuvoje“ analitikas.

„Yra pozityvo, yra signalų, kad turime daryti tam tikrus namų darbus ir galvoti, kaip didinti Lietuvos konkurencingumą šitoje sudėtingoje aplinkoje“, – teigė  M. Stasiukaitis.

Profesinių paslaugų tinklo „EY“ atlikto Europos patrauklumo tyrimo duomenimis, Europoje TUI projektų pernai mažėjo 4 proc., o Lietuvoje – 40 proc. (pradėti 28 investicijų projektai).

„EY“ Konsultacijų padalinio Baltijos šalyse vadovas Linas Dičpetris sakė, kad investicijos būtų skatinamos, jei teisinis reguliavimas būtų stabilesnis.

„Labai greitai kinta reguliacinė aplinka. Verslui labai padėtų, jei kažkiek tempas būtų mažesnis. Lietuva nebūtinai turi būti reguliavimo pirmūnė, greitai priimti reguliavimo nuostatas, nes tai tikrai labai stipriai jaučiasi“, – žurnalistams sakė L. Dičpetris.

Vis dėlto, anot jo, Lietuva investuotojams patraukli dėl geros tvarumo ekosistemos bei augančios žaliosios energijos gamybos, aukšto technologinio lygio bei technologijos specialistų – duomenų analitikų, mokslininkų, inžinierių, taip pat talentų.

„Matoma, kad pakankamai pozityvi investuotojų matoma sritis yra bendra darbo santykių aplinka“, – teigė L. Dičpetris.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS