Išaugo skaičius bandymų apeiti sankcijas: kas tobulėja? | Diena.lt

IŠAUGO SKAIČIUS BANDYMŲ APEITI SANKCIJAS: KAS TOBULĖJA?

  • 12

Bandymų apeiti Vakarų sankcijas Rusijai ir Baltarusijai per pastaruosius tris mėnesius padaugėjo penkis kartus – kovą jų skaičius siekė 14, o gegužę – 74. Anot LTG grupės verslo atsparumo vadovo Gedimino Šečkaus, grupėje įdiegti sankcijų priežiūros procesai veikia. Pokalbis su juo LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“.

„Sankcijos šiaip yra dinamiškas procesas, tai, galima sakyti, mūsų kasdienė duona. Sankcijų reguliavimas plėtojasi, taikymo praktika kinta. Mes nuo gegužės mėnesio LTG grupėje pradėjome taikyti sugriežtintą patikros režimą – kai identifikuojama, kad prekės juda iš Rusijos į Kaliningrado sritį arba atvirkščiai, pradėjome taikyti išankstinį griežtesnį dokumentų patikrinimą ir tokiu būdu, dar net neatvažiavus sankcionuotoms prekėms iki Lietuvos sienos, identifikuojame galimus sankcijų pažeidimus. Matome, kad per pastarąjį mėnesį bandymų vežti sankcionuotas prekes buvo penkiais kartais daugiau negu anksčiau“, – sakė G. Šečkus.

– Tai labai didelis skaičius.

– Didelis skaičius. Aišku, iš dalies tai gali lemti, kad mes anksčiau pastebime tokių pažeidimų, ne atvažiavus vagonams į pasienį, bet iš anksto, informuodami savo klientus, kad tokių prekių vežti negalima ir mes tokių paraiškų tiesiog netenkiname. Vadinasi, tokios prekės tiesiog net nepajuda į Lietuvos pusę.

– Kokių prekių dažniausiai bandoma gabenti apeinant sankcijas?

– Yra įvairaus pobūdžio prekių, kurios įtrauktos į sankcijų sąrašą. Pastaruoju metu matome išaugusį bandymų vežti sankcionuotų naftos produktų skaičių. Mes, kaip ir minėjau, taikome savo kontrolės sistemas, kurias, vėlgi, bėgant laikui stipriai tobuliname. Kai bandoma apeiti sankcijas, mes atitinkamai patobuliname savo sistemas arba netgi esame žingsniu prieš tuos bandymus apeiti sankcijas. Taigi esame įdiegę tikrai stiprias gynybos linijas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Ką reiškia stiprios gynybos linijos?

– Tai reiškia, kad mes, visų pirma, apskritai taisyklių, politikos lygmeniu esame aprašę, kas mums, kaip grupei, nepriimtina. Vadinasi, mūsų klientai žino, kas mums yra nepriimtina, nubrėžtos raudonos linijos. Mes esame įsivardiję, kad sankcionuotos prekės, sankcionuoti subjektai mūsų veikloje yra nepriimtini. Taip iš anksto duodame signalą, kad LTG grupė nebando ieškoti pateisinimų dirbti su sankcionuotais subjektais arba prekėmis. Pirmoji gynybos linija yra žmonės, kurie kasdien dirba operatyvinį darbą, gauna įvairių paraiškų, vertina dokumentaciją. Čia vėlgi yra paruoštų įrankių, skirtų atpažinti sankcionuotas prekes, sankcionuotus subjektus, nes sankcijos reiškia ne tik, kad yra konkreti įmonė, konkreti prekė sankcionuota, sankcijų taikymas reiškia, kad logistikos grandinėje naudos negali gauti joks sankcionuotas subjektas vienokiu ar kitokiu būdu, tiesiogiai ar netiesiogiai. Taip mes per savo taisykles, savo automatizuotus, skaitmenizuotus įrankius ir, aišku, keldami žmonių kompetenciją, užtikriname, kad sankcionuotos prekės nepatektų į Lietuvos Respublikos teritoriją. 

– Ką pastebite, ar iš Rusijos ar kitų šalių, kurioms negalima gabenti vienokių ar kitokių prekių, viena  įmonė vis bando vežti sankcionuotas prekes ar tų įmonių yra daugybė?

– Įmonių yra tikrai ne viena. Bet kokiu atveju, vėlgi, jeigu mums pateikia paraišką vežti sankcionuotą prekę arba prekę iš sankcionuoto subjekto, kilmės vieta yra sankcionuojama, pavyzdžiui, gamykla, kaip Gardino azoto gamykla, yra buvę tokių bandymų, mes iškart užkertame kelią ir sakome: tokios paraiškos mes netenkiname. Tokių subjektų yra ne vienas. Ką noriu būtinai paminėti, kad LTG grupė labai glaudžiai bendradarbiauja su Muitinės kriminaline tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, kitomis institucijomis ir nuolatos dalijamės informacija apie bandymus apeiti sankcijas, naujus būdus apeiti sankcijas, apie srautus, iš kur daugiau ar mažiau yra bandymų, visa šia informacija mes dalijamės su valstybės institucijomis ir tarnybomis.

– Ar stipriai tobulėja tie veikėjai, kurie bando sankcijas apeiti?

– Iš savo darbinės patirties pastebiu, kad sankcijų apėjimą irgi reikia vertinti dvejopai. Bandymas vežti sankcionuotas prekes kartais gali būti netyčinis. Būna atvejų, kai žmonės suklysta arba jų duomenų bazėje pasimeta koks nors subjektas ar jo kodas. Tai labai sudėtinga, nes, įsivaizduokite, yra sankcionuota rusiška įmonė, jos pavadinimas originalo kalba rašomas kirilicos rašmenimis, o sankcionuotas sankcijų sąrašas jau yra lotyniškais rašmenimis ir vienoje vietoje pakeitus vieną raidelę algoritmai jau gali nesuveikti. Tai yra netyčiniai atvejai. Tačiau yra ir tyčinių. Apie tyčinius, piktybinius bandymus mes nedelsdami informuojame teisėsaugos institucijas, jau esame pateikę virš 30 tokių pranešimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Rinkėjas

Juokiasi RUSIJA iš tų sankcijų ir skersa deda, kuo daugiau sankcijų tuo labiau auga RUSIJOS prekyba,verslas ir BVP, jūs buožgalviai gal tas sankcijas skelbkite ne paketais o maišais arba nors kibirais gal geriau suveiks, debilai jūs debilai !!!!

Gerai

Papūrtykite Jukšnevičienės brolio kontorą.

Asa

Lietuviai vagia ,vogė ir voks ,nes vagys remia partijas kontrabanda, viskas apeinama ,o vagim nusišikt į sankcijas ,jei dar turi stogą seime ,o partijos turi atidirbti vagims.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS