Įsigaliojo didesni akcizai: brangsta alkoholis ir rūkalai | Diena.lt

ĮSIGALIOJO DIDESNI AKCIZAI: BRANGSTA ALKOHOLIS IR RŪKALAI

Nuo penktadienio įsigaliojo Seimo patvirtintas 10 proc. didesnis akcizų tarifas etilo alkoholiui. Skaičiuojama, kad dėl to 0,5 litro stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,39 euro.

Tikslas – mažinti alkoholio prieinamumą ir vartojimą

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kiek anksčiau teigė, kad šio projekto tikslas yra mažinti alkoholio prieinamumą ir vartojimą, o taikyti tokias priemones siūlo ir Pasaulio sveikatos organizacija.

Tikimasi, kad dėl padidinto akcizų tarifo etilo alkoholiui valstybės biudžetas 2019 m. papildomai gautų apie 5 mln. eurų pajamų.

„Tie pinigai būtų skiriami rezidentų atlyginimų didinimui ir kitoms sveikatos sistemai būtinoms išlaidoms“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, stiprieji alkoholiniai gėrimai pagal parduodamą kiekį išlieka antri pagal populiarumą po alaus, todėl jų prieinamumo mažinimas yra labai svarbus.

„Taip pat, remiantis duomenimis apie alkoholinių gėrimų vartojimo pokyčius, didinant akcizų tarifus visoms alkoholinių gėrimų grupėms, etilo alkoholio rinka smuko mažiausiai. Įvertinus visa tai, padidinus akcizų tarifą etilo alkoholiui dėl išaugsiančio apmokestinimo skirtumo, lyginant su kitais alkoholiniais gėrimais, būtų dar daugiau prisidėta prie šio produkto prieinamumo mažinimo“, – kiek anksčiau teigė A. Veryga.

Kaip Eltai sakė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus, akcizų tarifų didinimas, siekiant mažinti alkoholinių gėrimų vartojimą, jau tampa nebetinkama priemonė tokioms mažoms šalims kaip Lietuva, kurios gyventojai gali lengvai įsigyti šių prekių pigiau užsienyje.

Akcizų tarifai etilo alkoholiui ir alkoholiniams gėrimams buvo didinami kasmet ketverius metus iš eilės nuo 2014 m. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, per ketverius metus vyno ir kitų fermentuotų gėrimų rinka susitraukė apie 30 proc., tarpinių produktų – 68 proc., alaus – 17 proc., etilo alkoholio – tik 4 proc.

Šiuo metu etilo alkoholiui yra taikomas 1 665,04 euro už produkto hektolitrą akcizų tarifas.

Apmokestinamas elektroninių cigarečių skystis

Nuo penktadienio apmokestintas elektroninių cigarečių skystis – jam bus taikomas 0,12 euro už mililitrą skysčio akcizų tarifas.

Iki šiol elektroninių cigarečių skystis buvo neapmokestintas akcizais. Sprendimą jam taikyti akcizus Seimas priėmė pernai.

Dėl šio klausimo diskutuojant Seimo Biudžeto ir finansų komitete, jo nariai pritarė nuomonei, kad tokie rūkomieji prietaisai yra patrauklūs nepilnamečiams ir skatina juos pradėti rūkyti ir taip įgyti rūkymo priklausomybę. Tokių rūkalų atstovai teigė, kad kainos padidėjimas bus labai žymus, o šios cigaretės esą yra alternatyva „šešėliui“. Tačiau komiteto nariai replikavo, kad tie, kurie linkę rūkyti kontrabandines cigaretes, nerūko elektroninių.

Nuo penktadienio taip pat keičiasi akcizų tarifai, taikomi cigaretėms, cigarams, cigarilėms, rūkomajam tabakui, kaitinamojo tabako produktams, skelbė Valstybinė mokesčių inspekcija.

Cigaretėms taikomas akcizų tarifas didėja nuo 59 eurų iki 62,25 euro už 1 tūkst. cigarečių, o kombinuotasis akcizų tarifas – nuo ne mažiau kaip 96 eurų iki ne mažiau kaip 102 eurų už 1 tūkst. cigarečių.

Cigarams ir cigarilėms taikomas akcizų tarifas didėja nuo 37 iki 42 eurų už kilogramą produkto, o rūkomajam tabakui ir kaitinamojo tabako produktams – nuo 60,24 iki 68,6 euro už kilogramą produkto.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad dėl akcizų rūkalams didinimo biudžetas kasmet gaus per 10 mln. eurų daugiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

saulius

Degradai gales siukslynese bykas rinkti arba i lenkija sieno uzsipirkti :)

Umm

Pabrango sakė 39 cnt už 0.5 bet kažkodėl parduotuvėse šiandien pastebėjau 2/3 eu+ up tai w t f?

ei tomai

ar rūkymą ir gėrimą tu vadini normaliu gyvenimu?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS