Išleista kolekcinė aukso moneta Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžiui | Diena.lt

IŠLEISTA KOLEKCINĖ AUKSO MONETA LIETUVOS LAISVĖS KOVOS SĄJŪDŽIUI

  • 5

Trečiadienį į apyvartą išleista kolekcinė 50 eurų aukso moneta, skirta Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžiui.

Lietuvos banko teigimu, tai yra pirmoji lietuviška kolekcinė moneta, įamžinanti pokario partizaninį pasipriešinimą okupacijai. Ji pristatyta Valstybės pažinimo centre Vilniuje, rekonstruotame partizanų bunkeryje.

„Ši moneta išskirtinė tuo, kad pirmąkart prabylama apie sudėtingą pokario laikotarpį ir įamžinamas partizanų ryžtas iki galo kovoti dėl Lietuvos laisvės. Istorija parodė, kad ši kova galiausiai baigėsi pergale, – šiandien mes gyvename laisvoje demokratinėje šalyje“, – pranešime teigia Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

 

Abiejose monetos pusėse simbolių kalba įprasminta Lietuvos partizanų kova už Lietuvos laisvę. Averse – širdies, o pačiame viduryje – Lietuvos kontūrą formuojančios medžio rievės. Aukso monetos briaunoje yra užrašas „Minaičiai. 1949 metų vasario 16-oji“.

Monetos grafinio dizaino autorė – Eglė Ratkutė, kartu su moneta išleidžiamo lankstuko autorius – istorikas Darius Juodis.

Moneta išleidžiama 3 tūkst. vienetų tiražu. Jos kaina siekia 375 eurų.

Kolekcines ir progines monetas Lietuvos bankas pradėjo leisti prieš 26 metus. Per tą laiką išleista daugiau kaip 120 skirtingų temų kolekcinių ir proginių monetų, 17 iš jų – aukso.

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Aha

Dar ne visi debilai emigravo,paskaičius komentarus

...

Gal kas išleis aliuminę monetą - vienoje pusėj ožys, kitoje - broileris.

Dar vienas priminimas

kaip pasinaudoję patriotais, idealistais ir padoriais žmonėmis niekšų gaujos plikai išvogė valstybę, išvarė milijoną piliečių užsienin ir sukūrė puikią sistemą savo ir visokio plauko aferiugu geram gyvenimui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS