Išmokų tvarkos vaikus auginantiems tėvams nekeis | Diena.lt

IŠMOKŲ TVARKOS VAIKUS AUGINANTIEMS TĖVAMS NEKEIS

  • 1

Europos Komisijai skelbiant niūrias demografines prognozes Lietuvai ir Vyriausybei siekiant gerinti demografinę padėtį bei skatinti dirbančias mamas, Vyriausybė neketina keisti išmokų vaikus auginantiems tėvams tvarkos, be to, trejus metus siūlo išsaugoti jų darbo vietą. Tokiam premjero Algirdo Butkevičiaus pasiūlymui ketvirtadienį pritarė Vyriausybės strateginis komitetas.

„Siūlau nepritarti mokslininkų pasiūlymui priimti Ligos ir motinystės socialinio draudimo pataisas, pagal kurias vaiką iki 2 metų auginantys tėvai nebegalėtų tuo pačiu metu gauti visos 40 proc. išmokos ir darbo užmokesčio. Siūlau palikti galioti esamą tvarką. Taip pat siūlau, kad darbo vieta auginančiai mamai būtų išsaugoma trejus metus, kaip yra dabar“, - BNS sakė A.Butkevičius.

Mokslininkų parengtas bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlomas naujas socialinis modelis siūlė keisti šią tvarką.

„Suplanavome, kad visi teisės aktai galutinai bus baigti svarstyti ministerijose ir į Vyriausybės posėdį atkeliaus 29 dieną šio mėnesio. Tikimės, kad visą paketą po to perduosime Seimui“, - po komiteto posėdžio žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Anot premjero, sutarimas dėl visų siūlomų pakeitimų Seime gali būti pasiektas iki liepos 1 dienos.

„Šitas paketas yra didelis ir mes tikimės, kad daugiau bus diskutuojame po to Seime, frakcijose. Tikimės, kad iki liepos 1 dienos rasime sutarimą su Seimo nariais“, - tvirtino A.Butkevičius.

Strateginis komitetas taip pat pritarė Trišalės tarybos sprendimui dėl atleidimo iš darbo - siūloma mažinti įspėjimo apie atleidimą iš darbo terminą iki 1 mėnesio, o ilgesnis terminas galiotų ikipensinio amžiaus darbuotojams, neįgaliesiems arba vaikus auginantiems darbuotojams.

Nuspręsta koreguoti mokslininkų pasiūlymą išeitinę išmoką sumažinti iki vieno vidutinio darbo užmokesčio - pritarta, jog išeitinė išmoka, nepriklausomai nuo darbo stažo, siektų du vidutinius darbo užmokesčius.

Komitetas be kita ko pritarė ir siūlymui pagrindinę pensijos dalį ir priedą už stažo metus finansuoti bendraisiais mokesčiais - pradedant 2017 metais, 12 metų po vieną procentinį punktą mažinti socialinio draudimo tarifą. Sumažintas tarifas būtų padengiamas valstybės biudžeto lėšomis.

Paprašytas sukonkretinti lėšų šaltinį, premjeras atsakė, kad šis klausimas bus svarstomas vėliau.

„Mes manome, kad verslininkai turės galimybę padidinti darbo užmokestį darbuotojams. Tikimės, kad ekonomikos augimas leis gauti papildomas pajamas, nes čia yra darbdavių mokestis. Mes manome, kad tokia politika - socialinio draudimo mokesčio tarifo mažinimas leis pritraukti investicijų iš užsienio ir leis sukurti naujas darbo vietas“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Socialinį modelį parengė mokslininkų grupė. Modelio projektą ypač kritikuoja profesinių sąjungų atstovai, kurių nuomone, iš darbuotojų ketinama atimti daugybę garantijų, todėl reforma gali lemti neramumus visuomenėje. Prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau yra sakiusi, jog projektas nėra vientisas modelis, o jį paruošti turėjo pati Vyriausybė.

Trišalė taryba balandžio pabaigoje iš esmės pritarė idėjai, kad išeitinės išmokos atleistiems darbuotojams galėtų būti mokamos iš specialaus fondo, kurį kauptų visi darbdaviai.

Dalis Seimo narių viešai pripažino, kad už kai kurias modelio nuostatas nebalsuos, artėjant Seimo rinkimams 2016 metais.

A.Butkevičius anksčiau yra sakęs, jog kai kurie ginčų keliantys pasiūlymai, dėl kurių socialiniai partneriai nesutars, gali būti svarstomi atskirai ir vėliau, o nesuderintus pasiūlymus Vyriausybė ir Seimas svarstytų iš naujo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

NA NA

rusų okupuota lietuva per 50 metų , nesugebėjo sunaikinti ir išvyti lietuvių iš lietuvos ,kai tai padarė dvigubai daugiau per vadinamus " laisvos lietuvos " laike ______judo darbą atliko patys lietuviai , atiduodami lietuvą ir atsisakydami savo kontrolės lietuvos viduje ,briuseliui ir amerikiečiams į rankas tik dėl ko ,_______mus naikina ,veja iš namų ,duoda pyderams laisve ,o vaikus auginančius tėvus , visaip uzurpuoja ,,,,,sėkmės smetoniniam autokratiniam rėžimui ,vėl per upelį ,,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS