Ištikimybė vienai darbovietei Lietuvoje neapsimoka? | Diena.lt

IŠTIKIMYBĖ VIENAI DARBOVIETEI LIETUVOJE NEAPSIMOKA?

  • 0

Šeši iš dešimties dirbančiųjų Lietuvoje teigia, kad ištikimybė įmonei naudos neatneša. Ir tik 18 proc. sako, jog darbovietė jiems atsidėkoja už lojalumą. Tokius duomenis pateikia specialistų paieškos portalas cvmarket.lt.

„Kaip parodė mūsų gaunamų gyvenimo aprašymų analizė, 18-29 metų amžiaus lietuvaičiai vienoje įmonėje išdirba vidutiniškai pusantrų metų. Tuo pat metu jų bendraamžiai Amerikoje (JAV Darbo statistikos biuro duomenimis) vienai darbovietei atiduoda vidutiniškai beveik tris savo gyvenimo metus, - sako cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė. - Dažniausiai įvardijama tokio jaunų lietuvių „nenusėdėjimo“ vienoje vietoje priežastis – nepasitenkinimas darbdavių siūlomomis darbo sąlygomis, atlyginimu. O kaip matome iš ką tik mūsų atlikto tyrimo, ne tik jauni, bet ir vyresnio amžiaus dirbantieji Lietuvoje nėra pakankamai motyvuojami, kad įmonėje dirbtų kuo ilgiau.“

„Jei remsimės JAV kompanijos Temkin Group studijos išvadomis, „tinkamai motyvuoti darbuotojai daugiau kaip dukart dažniau savanoriškai padeda mažiau patyrusiems kolegoms, taip pat triskart dažniau papildomai nuveikia kažką naudingo darbdaviui, kuris to nė nesitiki,” - priduria R.Tatarėlytė.

Lietuvoje gi net 63,2 proc. iš gruodį apklaustų 1240 respondentų teigė, kad iš darbdavio nesulaukė jokių padėkos ženklų už tai, kad įmonėje darbuojasi jau kelintus metus.  Ir tik kiek mažiau nei 18 proc. sakosi pajutę tam tikrus darbdavio dėkingumo už ištikimybę įmonei ženklus. 10,5 proc. iš jų pareiškė už ilgesnį darbo stažą buvę pamaloninti priedu prie algos arba didesnėmis dovanėlėmis per didžiąsias metų ir pačios įmonės šventes.

3,3 proc. prisiminė, kad už ilgą darbą nusipelnė įvairių nepiniginių lengvatų, o 2,6 proc. džiaugiasi ilgesnėmis atostogomis. Tiesa, dažnai tai ne darbdavio nuopelnas. 2003 m. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu tris papildomų atostogų dienas gauna visi, išdirbę toje pačioje darbovietėje daugiau kaip dešimt metų. Už kiekvienus paskesnius penkerius metus toje pat įmonėje skiriama po vieną papildomą atostogų dieną. Dar 1,5 proc. nurodė, kad premijos, kurias jie gauna įvairiomis progomis, yra didesnės nei tų, kurie įmonėje dirba trumpiau.

Likę beveik penktadalis apklaustųjų mano dirbantys vienoje įmonėje nepakankamai ilgai, kad iš darbdavio galėtų tikėtis vienokios ar kitokios padėkos už savo lojalumą.

„Stiprėjant kvalifikuotų specialistų deficitui, darbdaviai bus priversti ne tik didinti siūlomus atlyginimus, bet ir imtis įvairesnių motyvavimo priemonių, kad darbuotojas (ypač, jei į jo paruošimą investuota nemažai laiko ir lėšų) kuo ilgiau nekeistų darbovietės,“ - reziumuoja cvmarket.lt atstovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS