Įtakinga JAV organizacija su Lietuvos vadovais aptarė dvišalį bendradarbiavimą | Diena.lt

ĮTAKINGA JAV ORGANIZACIJA SU LIETUVOS VADOVAIS APTARĖ DVIŠALĮ BENDRADARBIAVIMĄ

Į Lietuvą atvykę įtakingos JAV organizacijos Čikagos užsienio reikalų tarybos atstovai su Lietuvos vadovais aptarė platesnio ekonominio, energetinio ir kultūrinio bendradarbiavimo galimybes.

20 organizacijos narių, atstovaujančių JAV valdžios institucijoms, investicinėms kompanijoms, teisininkų įmonėms, mokslo ir gydymo įstaigoms trečiadienį dalyvavo susitikimuose su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite, premjeru Algirdu Butkevičiumi, užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi.

Delegacijos vadovas - buvęs JAV ambasadorius prie NATO Ivo Daalderis (Yvo Dalderis), šiuo metu vadovaujantis Čikagos tarybai.

Svečiai domėjosi Lietuvos ekonomine situacija ir galimybėmis investuoti mūsų šalyje, pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

„Nuolat augantis JAV verslininkų, visuomeninių veikėjų susidomėjimas Lietuva rodo, kad esame patraukli investicijoms šalis. Turime gerai išvystytą infrastruktūrą, profesionalius darbuotojus ir sparčiausiai visoje ES augančios ekonomikos teikiamas galimybes. Lietuviai taip pat domisi galimybėmis investuoti JAV. Tai rodo stiprų abipusį pasitikėjimą", - pranešime spaudai teigė D.Grybauskaitė.

Prezidentė susitikime taip pat pabrėžė JAV paramos svarbą Lietuvos derybose 2015-aisiais, siekiant narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO). Šalies vadovė atkreipė dėmesį, kad abipusę prekyba ir investicijas paskatintų ES ir JAV laisvosios prekybos susitarimas, dėl kurio vyksta derybos, taip pat akcentavo bendradarbiavimą energetikos srityje.

A.Butkevičius, kaip teigiama Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime, su delegacija aptarė investicinio klimato gerinimą.

„Mes džiaugiamės tokių stambių korporacijų kaip „Western Union“ ir „Philip Morris International“ neseniai paskelbtais ketinimais plėsti savo veiklą Lietuvoje. Tai demonstruoja patrauklų mūsų šalies investicinį klimatą“, – pranešime spaudai teigė Vyriausybės vadovas.

Jis taip pat tvirtino, kad Lietuva JAV dėkinga už sprendimą sustiprinti NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse, informavo apie politinį susitarimą didinti gynybos biudžetą iki 2 proc. nuo bendrojo šalies vidaus produkto.

Vyriausybės vadovas aptarė ir bendradarbiavimo galimybes siekiant inovacijų moksle ir technologijose, pasiūlė amerikiečiams naudotis Lietuvoje vystomais mokslo ir verslo slėniais.
L.Linkevičius Čikagos užsienio reikalų tarybos atstovams taip pat pabrėžė JAV paramos svarbą Lietuvai siekiant narystės EBPO, aptarta JAV buvimo regione svarba dėl Rusijos agresijos prieš ukrainą ir tolimesnių grėsmių. Svečiams pristatyti Lietuvos prioritetai esant Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nenuolatine nare. Šiame susitikime taip pat dalyvavo JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah McCarthy (Debora Makarti).

1922 metais įkurta Čikagos užsienio reikalų taryba – nepriklausoma organizacija, kasmet organizuojanti viešus ir privačius renginius, diskusijas, kuriose dalyvauja pasaulio lyderiai ir ekspertai. Taryba taip pat rengia publikacijas, viešosios nuomonės apklausas, ir ataskaitas konkrečiais klausimais. Iki 2008 m. Tarybai vadovavo dabartinė pirmoji JAV ponia Michelle Obama, prieš jos vyrui pradedant prezidentinę kampaniją.

Čikaga yra lietuviškiausias miestas JAV - Ilinojaus valstijoje gyvena apie 90 tūkst. žmonių, turinčių lietuviškų šaknų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS