Italų užmojis kovoje su mažu gimstamumu – dvigubos išmokos už vaikus | Diena.lt

ITALŲ UŽMOJIS KOVOJE SU MAŽU GIMSTAMUMU – DVIGUBOS IŠMOKOS UŽ VAIKUS

  • 2

Italijos sveikatos apsaugos ministrė pasiūlė padvigubinti už vaikus mokamą standartinę išmoką ir mokėti dar didesnes išmokas už antrą ir paskesnius vaikus siekiant skatinti poras turėti daugiau vaikų ir taip kovoti su katastrofiškai mažėjančiu gimstamumu.

„Jeigu ir toliau taip bus, ir mes nesugebėsime užkirsti kelio šiai tendencijai, po dešimties metų per metus gims mažiau nei 350 tūkst. vaikų, o tai yra 40 proc. mažiau nei 2010 metais. Tai apokalipsė“, – laikraščiui „La Repubblica“ sekmadienį sakė ministrė Beatrice Lorenzin (Beatričė Lorencin).

Ji siūlo dvigubinti standartinę išmoką už vaiką, kuri mažas ar vidutines pajamas turinčioms šeimoms šiuo metu sudaro 80 eurų per mėnesį, bei mokėti dar didesnes išmokas už antrą ir paskesnius vaikus.

Pernai įvesta išmoka mokama tik už vaikus, gimusius tarp 2015 metų sausio 1 dienos ir 2017 metų gruodžio 31 dienos, ir bus mokama iki vaiko trečiojo gimtadienio.

B. Lorenzin siūlo išplėsti esamą tvarką ir išmoką mokėti už visus jaunesnius nei trejų metų vaikus (tai reikštų, kad ją gautų ir prieš 2015 metus gimusių vaikų tėvai) bei išplėsti šios išmokos mokėjimą dar trejiems metams bei įtraukti visus vaikus, gimusius iki 2020 metų pabaigos. Ši tvarka netaikoma didesnes pajamas gaunančioms šeimoms, kurių metinė pajamos viršija 25 tūkst. eurų. Jos sudarytų trečdalį visų tėvų. Savo ruožtu skurdesnėms šeimoms mokama didesnė išmoka.

Pagal naująjį pasiūlymą, vidutinė šeima už antrą ir paskesnį vaiką gautų po 240 eurų per mėnesį, o skurdesnės šeimos – po 400 eurų.

Analitikai pažymi, kad B. Lorenzin yra įtakinga italų premjero Matteo Renzi (Matėjo Rencio) centro kairiųjų vyriausybės narė, todėl nebūtų prakalbusi apie išmokos didinimą, jeigu tam nepritartų premjeras. Tačiau tokie pasiūlymai turėtų nustebinti Briuselį, nes Europos Komisija spaudžią M. Renzį greičiau mažinti biudžeto deficitą ir spręsti milžiniškos valstybės skolos, viršijančios 130 proc. šalies BVP, problemą.

Jeigu B. Lorenzin siūlymas būtų įgyvendintas, šalies biudžetui per ateinančius šešerius metus tai atsieitų 2,2 mlrd. eurų.

„Per praėjusius penkerius mes praradome daugiau nei 66 tūkst. gimimų per metus, o tai prilygsta tokiam miestui kaip Siena, – sakė Italijos sveikatos apsaugos ministrė. – Jeigu susiesime tai su augančiu senyvų ir ligotų žmonių skaičiumi, gausime nykstančios šalies vaizdą.“

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pagirtina

Ir mums reiktų pasekti šiuo pavyzdžiu. Kažkodėl iki šiol per visas mūsų žiniasklaidos priemones propaguojamas tik pramoginis seksas ir kontracepcija.

anta

o cia tai rupinimasis apie zmones ipatingai apie motinas auginancias vaikus o musiskiai tik moka rekauti gimstamumas mazeja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS