Įtaria, kad bankai tariasi dėl įkainių: ar jų priežiūra pakankama? | Diena.lt

ĮTARIA, KAD BANKAI TARIASI DĖL ĮKAINIŲ: AR JŲ PRIEŽIŪRA PAKANKAMA?

  • 2

Dėl neapdairaus bankų atstovės pasisakymo per komiteto posėdį opozicija įtaria, kad bankai tariasi dėl įkainių. To neatmeta nei teisininkai, nei nevyriausybinės organizacijos. Plačiau apie galimus bankų susitarimus, jų atsakomybę ir per mažą kontrolę iš valstybės Arnas Mazėtis kalbėjosi su buvusia finansų ministre, socialdemokrate Rasa Budbergyte, praneša LNK.

– Pastarosiomis dienomis skelbiami pernai metų bankų pelningumai tikrai nėra maži. Kodėl Lietuva yra pelninga skandinavų bankams?

– Manau, kad stiprūs bankai pelną visada tikriausiai generuoja. Tai yra visiškai normalus reiškinys. Bankams dabar yra labai patogu daryti investicijas, kad jie galėtų daugiau paslaugų teikti internete, kad nebūtų jokio kontakto su klientais. Jei turi kontaktą, dar, būk mielas, ir susimokėk. Įkainiai labai dideli.

– Ar bankų priežiūra yra pakankama?

 – Bankų priežiūra yra dėl finansinio stabilumo, ją vykdo Lietuvos bankas. Ji tikriausiai yra pakankama. Tačiau į komercinių bankų priežiūrą, kaip saugomos vartotojų teisės, nekreipiama pakankamai dėmesio. 

– Kad politikai nesikiša į finansų sritį gal yra ne blogiausias variantas?

– Manau, kad vis tiek politikai turi vykdyti parlamentinę priežiūrą.

– Kalbant apie bankų įkainius ir koncentraciją kyla ir dar vienas žodis – kartelis. Kaip vertinate bankų asociacijos prezidentės žodžius: Kalbant apie kainą, galiu paneigti – iš tikrųjų tos kainos nedidės. Mes su bankais diskutavome apie tai“. Čia yra kalba apie galimą hipotekos registravimą banke. Ar mes tai galėtume įtarti kaip kartelį?

 – Įtarti, žinoma, galima, bet tai nereiškia, kad susitariama. Nebūčiau linkusi vertinti, kad čia yra toks susitarimas, bet, kad pokalbiai vyksta, aš niekada neabejojau. Tačiau tai labai sunku įrodyti.

– Jeigu tariamasi dėl būsimų paslaugų kainų, ar negali būti taip, kad yra susitarimų tarp bankų, kur konkurencijos nėra, ir dėl kitų įkainių. Galiausiai klientas, kuris yra silpnoji pusė, kenčia. 

– Įtarimų mes galime turėti, tačiau neturime įrodymų ir niekada niekas nepagavo nė vieno banko ir nepagaus greičiausiai. Klausimas visada yra: ką veikia Konkurencijos taryba?

Plačiau – reportaže.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tonis

keista,kad užsienio bankai dirba pelningai,o Lietuvai nenaudinga turėt savo-valstybinį banką

Kaip bankai Lietuvoje daro pinigus vartotojų sąskaita

Patraukli Lietuvos rinka todėl : 1. Bankai nemoka palūkanų už apvalias pinigų sumas. 2. SEB bankas turi funkcija (pvz sumokant 1eura į mėnesį ) gali daryti visas perlaidas už tą 1 eurą. Kas nežino, tai sumoka daugiau. Per metus vis vien gaunasi 12 euru į banko kyšenę. Anglijoje visos perlaidos (šalies viduje) nemokamos. Vien tik iš šių punktų susidaro didelė suma į banko kyšenę.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS