IVPK žada kreiptis į vyriausybinę komisiją dėl sutarties su „Foxpay“ | Diena.lt

IVPK ŽADA KREIPTIS Į VYRIAUSYBINĘ KOMISIJĄ DĖL SUTARTIES SU „FOXPAY“

  • 0

Informacinės visuomenės plėtros komitetas (IVPK) žada kreiptis į strateginius sandorius tikrinančią vyriausybinę komisiją dėl prieš kelis metus sudarytos sutarties su finansinių technologijų įmone „Foxpay“, dėl kurios veiklos teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą ir kurios akcininkė Ieva Trinkūnaitė pripažinta kaip neatitinkanti nacionalinio saugumo interesų, pirmadienį pranešė „Verslo žinių“ naujienų portalas.

IVPK veikia kaip atsiskaitymų tarpininkas daugybei valstybinių institucijų per centralizuotus e. valdžios vartus ir tam naudoja „Foxpay“ paslaugas.

„Paaiškėjus naujoms aplinkybėms, IVPK planuoja kreiptis į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją dėl šios sutarties atitikimo nacionalinio saugumo interesams. Minėta komisija priima sprendimus dėl sandorių atitikimo nacionalinio saugumo interesams, todėl IVPK tik gavęs atitinkamą komisijos sprendimą galės priimti sprendimus dėl tolesnio sutarties vykdymo arba nutraukimo“, – sakė įstaigos direktoriaus pavaduotoja Arminas Rakauskas.

„Foxpay“ yra laimėjusi ir daugiau viešųjų pirkimų. 2022 metais laimėjo 35, 2023 metais – 40, o šiemet – devynis pirkimus.

Naujienų portalas „Delfi“ anksčiau skelbė, kad už kiekvieną atsiskaitymą, kuriam tarpininkauja IVPK, „Foxpay“ gauna 34 centus, o tai yra keliskart daugiau nei atitinkamos paslaugos įkainis privačiam verslui.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pirmadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrios „Foxpay“ veiklos. 

Tarnyba pradėjo tyrimą dėl galimo nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo ir kišimosi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą.

Vyriausybė šiemet yra patvirtinusi išvadą, jog I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinio saugumo interesų. Tai padaryta vyriausybinei komisijai svarstant jos ketinimus įsigyti praėjusią savaitę atsistatydinusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės vyrui Mindaugui Navickui priklausančią įmonę.

M. Navickas dar neseniai taip pat dirbo „Foxpay“ valdyboje, 2023 metų pabaigoje ir šių metų pradžioje jai vadovavo. 

„Foxpay“ ir jos savininkės veiklos patikrinimą šiuo metu taip pat atlieka Lietuvos bankas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS