Izraelio delegacija Lietuvoje ieško ekologiško maisto tiekėjų | Diena.lt

IZRAELIO DELEGACIJA LIETUVOJE IEŠKO EKOLOGIŠKO MAISTO TIEKĖJŲ

Lietuvoje vieši didžiausia iki šiol maisto sektoriaus atstovų delegacija iš Izraelio. Po kelerius metus vykusių pokalbių ir verslo forumų šį kartą Izraelio verslininkai tikimasi sutars dėl konkrečių produktų tiekimo į jų šalį.

Pusšimtis Lietuvos įmonių pareiškė norą susitikti su keliomis dešimtis verslininkų iš Izraelio, atstovaujančių trylikai įmonių. Izraelį ypač domina ekologiški, vegetariški, ilgai galiojantys produktai.

„Izraelis importuoja įvairiausius maisto produktus, pradedant žaliava, natūraliais, be gliuteno gaminamais produktais, taip pat košerinį maistą. Izraelis – labai vakarietiška, lanksti ir dinamiška rinka, vartotojai itin mėgsta nišinius produktus, kurie dominuoja pasaulio rinkose. Izraelyje yra didelė paklausa specializuotam, sveikam maistui, nes vartotojai mūsų šalyje yra didesnės perkamosios galios, Lietuva jiems turėtų ką pasiūlyti <..> už konkurencingą kainą. Tai gera galimybė Lietuvos gamintojams Izraelyje“, – teigia Izraelio prekybos rūmų Tarptautinių ryšių skyriaus vadovas Zeevas Lavi.

Lietuviškas maistas Izraelyje žinomas ir, pasak specialistų, galimybių – daug. Šalis kasmet importuoja maisto produktų už beveik 4,5 mlrd. JAV dolerių. Beveik 40 proc. Lietuvos eksporto į Izraelį sudaro žemės ūkio produkcija ir maisto produktai, tarp kurių vyrauja pieno gaminiai. Vienas paklausiausių produktų, kuris į Izraelį eksportuojamas jau apie 20 metų – lietuviškas sūris, o bendras lietuvių produkcijos eksportas pernai augo beveik 40 proc. Pagal eksporto augimą į Izraelį tarp Europos Sąjungos valstybių mūsų šalį aplenkė tik Airija.

„Kalbant apie praeitį, maistas sudarydavo apie ketvirtį visos eksporto apimties, maždaug 24 proc. – farmacijos produktai ir gyvybės mokslų produkcija – lazeriai, gyvybės mokslų produktai. Dabar mūsų analizė rodo, kad perspektyviausios yra biotechnologijos, gyvybės mokslai, startuolių ekosistemos plėtra. Šia kryptimi ir dirbsime“, – tvirtina ūkio viceministrė Rasa Noreikienė.

Pasak Izraelio atstovų, Lietuva jie domisi ir kaip logistikos bei pervežimų lydere, todėl norima, kad mūsų šalis taptų Izraelio vartais į Rusiją ir kitas regiono šalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS