J. Neverovičius: Europai būtų daug išmintingiau atsisakyti rusiškų dujų | Diena.lt

J. NEVEROVIČIUS: EUROPAI BŪTŲ DAUG IŠMINTINGIAU ATSISAKYTI RUSIŠKŲ DUJŲ

Rusijai smarkiai mažinant dujų tiekimą Europai dujotiekiu „Nord Stream“, Bendrijai būtų išmintinga atsisakyti rusiškų dujų, sako prezidento vyriausiasis patarėjas Jaroslavas Neverovičius.

Pasak jo, akivaizdu, kad mažindama dujų tiekimą Rusija siekia pakenkti Europai.

„Tai yra absoliuti manipuliacija ir akivaizdus tikslas išlaikyti bent minimalų dujų srautą, kuris su ženkliai padidėjusiomis kainomis reiškia dar didesnes pajamas Rusijos biudžetui. Akivaizdu, kad ir yra toks tikslas gauti maksimaliai pajamų iš minimalaus dujų kiekio, jį sumažinant, kad skaudėtų Europai, kažkaip suskaldyti Europą ir prigrasinti Europai, tuo pačiu pasiimant maksimalų pinigų kiekį“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė J. Neverovičius.

„Manyčiau asmeniškai, kad šioje vietoje būtų daug išmintingiau atsisakyti rusiškų dujų. Prezidentas taip pat yra sakęs per paskutinę EVT (Europos Vadovų Tarybą – BNS) ir dar anksčiau, kad tą žingsnį reikėtų padaryti. Be abejo, tai yra labai sudėtingas sprendimas visu pirma Vokietijai dėl jų priklausomybės nuo dujų“, – pridūrė prezidento vyriausiasis patarėjas.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ trečiadienį smarkiai sumažino dujų tiekimą Europai dujotiekiu „Nord Stream“, kuriuo dabar tiekiamas dujų kiekis atitinka tik maždaug 20 proc. jo pajėgumo.

Europos Sąjungos ministrams antradienį susitarus savanoriškai iki kitų metų kovo pabaigos 15 proc. sumažinti dujų vartojimą, J. Neverovičiaus sako, kad išliekant aukštoms dujų kainoms Lietuva gali dar labiau sumažinti dujų paklausą.

„Iš principo be kažkokių didelių specialių pastangų Lietuva jau dabar yra susimažinusi savo dujų paklausą. Neabejoju, jeigu kainos liks tokiame lygyje kaip dabar, o viskas atrodo, kad taip ir bus, paklausa dar sumažės“, – teigė prezidento vyriausiasis patarėjas.

Antradienį Europos Sąjungos energetikos ministrai pasiekė susitarimą kaip 15 proc. sumažinti valstybių narių gamtinių dujų vartojimą ir mažinti jų priklausomybę nuo rusiškų dujų tiekimo.

Energetikos viceministras Albinas Zananavičius teigė, jog Lietuvai nereikėtų imtis papildomų priemonių siekiant 15 proc. sumažinti gamtinių dujų vartojimą. Kad tai Lietuvai nesukels problemų, teigė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

tam[ai] -Gi- ruskynas yra FUI

Euro Zopa caca yra OK..

tokiu newerowiciu reikia atsisakyt

maziau bordelio bus Lietuvoj...

Gi

Ruskynas yra fui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS