J. Razma: pataisos dėl Rusijos ir Baltarusijos įmonių šalinimo iš konkursų – greitai | Diena.lt

J. RAZMA: PATAISOS DĖL RUSIJOS IR BALTARUSIJOS ĮMONIŲ ŠALINIMO IŠ KONKURSŲ – GREITAI

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas konservatorius Jurgis Razma sako, kad Seimas stengsis kuo greičiau priimti pataisas, leisiančias iš Viešųjų pirkimų konkursų pašalinti priešiškų valstybių įmones arba nutraukti su jomis jau sudarytas sutartis.

Siūloma pagal tam tikrus kriterijus leisti tiekėjus vertinti pačioms perkančiosioms organizacijoms.

„Tikiuosi, kad Seime tą projektą greitai apsvarstysime. Rengdamas pirmojo posėdžio darbotvarkę (kovo 10-osios – BNS) tarp kitų svarbių klausimų esu įrašęs šias pataisas“, – BNS teigė J. Razma.

„Bent jau viešieji pinigai per viešuosius pirkimus nenukeliaus į Rusiją ar Baltarusiją. Valstybė tuo turi pasirūpinti. Valstybės kontroliuojamos įmonės turi nutraukti tuos pirkimus. Turėtų susiprasti, kad ir brangiau kainuotų, bet pirkti iš kitų“, – pridūrė jis.

Bent jau viešieji pinigai per viešuosius pirkimus nenukeliaus į Rusiją ar Baltarusiją. Valstybė tuo turi pasirūpinti.

Vyriausybė paėjusią savaitę pritarė kelių įstatymų pataisoms, leisiančioms mobilizacijos, karo ar nepaprastosios padėties metu vandentvarkos, energetikos, transporto, pašto ir kai kurių kitų paslaugų įmonėms lanksčiau spręsti, kada jos gali atmesti pasiūlymus ir nutraukti jau pasirašytas sutartis, kai to reikia norint sumažinti grėsmę nacionaliniam saugumui.

Reguliavimas būtų taikomas institucijoms, kurios dirba nacionalinio saugumo, gynybos srityje, priklauso saugiam tinklui ir ypatingos svarbos. Būtų vertinami technologiniai, programinės įrangos pirkimai, kurie gali kelti riziką, be to, būtų draudžiama pirkti iš grėsmę keliančių valstybių.

Dabar vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija kiekvieną atvejį vertina individualiai. 

Gairės: Seimas, viešieji pirkimai, rusijos, Baltarusijos įmonės, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS