Jauno žmogaus pasirinkimas: kodėl gerai dirbti sau? | Diena.lt

JAUNO ŽMOGAUS PASIRINKIMAS: KODĖL GERAI DIRBTI SAU?

  • 0

Jaunimo verslumo rodikliai šalyje pastebimai auga. Pernai metų pabaigoje įmonės „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, 10 proc. šalies gyventojų planavo nuosavą verslą pradėti artimiausių dviejų metų bėgyje. Didžiausią jų dalį – 16 proc. – sudarė 18-25 m. jaunimas. Didėjančius jaunimo verslumo rodiklius lemia palankių sąlygų verslo pradžiai atsiradimas bei įvairios verslo skatinimo priemonės – lengvatinės paskolos, nemokamos konsultacijos, verslumo skatinimo renginiai.

„Tikimės, kad teigiamos jauno verslo kūrimosi tendencijos išliks, – kalbėjo LR Ūkio ministras Evaldas Gustas. – Įvairių verslumo skatinimo priemonių dėka jaunimas turi informacijos: jauni žmonės žino, kaip, pasinaudojus verslo pradžiai skirtomis priemonėmis, idėją paversti realybe, kaip tobulinti įgūdžius ir, svarbiausia – jie pasiruošę iššūkiams“.

„Viena iš verslumo skatinimo priemonių – renginių ciklas „Verslas veža“ buvo sugalvotas jaunimo verslumo ir nedarbingumo problemai spręsti – ši iniciatyva pasiteisino su kaupu, – džiaugėsi Mantas Nocius, VšĮ „Versli Lietuva“ vadovas. – Šįmet įvyko 9 VšĮ „Versli Lietuva“ organizuoti verslumo skatinimo renginiai, kuriuose apsilankė daugiau kaip 4000 jaunuolių. Tad galima daryti išvadą, kad jauni žmonės vis dažniau svarsto darbo sau tema ir kur kas drąsiau žengia į verslo pasaulį“.

Jaunam žmogui nuosavo verslo kūrimas – tai galimybė išreikšti save: daryti tai, kas iš tiesų „veža“, pačiam planuotis savo laiką, iki maksimumo išnaudoti kūrybiškumą, pačiam atlikti viską nuo A iki Ž ir, svarbiausia – iš to uždirbti, tiesiogiai kaldinant savo ateities pamatus.

Iš kitos pusės verslas – tai rizika, nemiegotos naktys, prievolė prireikus pakeisti bet kurį darbuotoją, o kartais – ir į balą išmestos santaupos. Tačiau darbo „sau“ pliusų yra kur kas daugiau, nei minusų – tą įrodo būrys žinomų verslininkų. Tarp pastarųjų – laidų vedėjas ir aktorius Marius Repšys, teigiantis, kad kai dirbi sau, esi nepriklausomas nuo laiko, o ką užsidirbi, tą ir turi.

„Asmeninis darbas yra proporcingas pasiektam rezultatui, nors tai reikalauja daug atsakomybės ir valios. Laikau save sėkmingu žmogumi, o sėkmingas žmogus yra tada, kai daro tai, kas jam patinka“, – neabejoja žinomas aktorius.

Tuo tarpu muzikantas Vytautas Medineckas-Ironvytas įsitikinęs – nors daug kas teigia, kad verslininku gimstama, tačiau įgimtą verslumą, kaip ir bet kokį talentą, reikia vystyti, auginti. „Verslumo skatinimo renginiai padeda atrasti savyje tam tikras, verslininkui būdingas, savybes: norą lyderiauti, atkaklumą, veiklumą ar didesnes, nei įprasta, ambicijas“, – sakė žinomas verslininkas. Pasak jo, pirmas žingsnelis verslo link – aiškus svajonės suvokimas.

Žinomo muzikanto mintims pritarė ir moksleivė Greta Pušinskytė, „SortBox“ lininių rūšiavimo maišų, autorė.

„Svarbiausia yra tikėti savimi, nepaisant to, ką sako kiti. Kiekvieną dieną bent porą minučių būtina skirti tiksliam svajonės įsivaizdavimui. Tikiu minties galia, nes viskas, ko norėjau, gyvenime išsipildė ir pasitvirtino. Svarbu nenuilstant dirbti su savo mintimis – tuomet tikrai pasieksi užsibrėžtą tikslą“, – teigė mergina.

Šiuo metu su verslo liudijimu dirbanti mergina neabejoja – ateityje tikrai turės savo verslą. „Man į galvą nuolat šauna naujos idėjos, todėl žinau, kad dirbsiu pati sau, o šiuo metu kaupiu gerąją patirtį, – teigė klaipėdietė. – Turiu mėgstamiausią frazę: „ką mąstai, tuo ir esi“. Taigi – kaip mąstysi, taip ir bus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS