K. Mažeika: šiemet kertama gerokai mažiau miškų | Diena.lt

K. MAŽEIKA: ŠIEMET KERTAMA GEROKAI MAŽIAU MIŠKŲ

Laikinasis aplinkos ministras Kęstutis Mažeika sako, kad šiemet kirtimų vykdoma gerokai mažiau.

Trečiadienį LRT radijo laidai „LRT Aktualijų studija“ K. Mažeika sakė, kad medienos kaina šiuo metu yra ypač nukritusi.

„Medienos kaina šiandien yra nukritusi ypatingai žemai, juolab kad turime aplinkinių šalių praktiką ir matome, kiek vabzdžiai nusiaubę medynus, ir tos šalys vykdo sanitarinius kirtimus, dėl ko didžiuliai kiekiai medienos paduodami rinkai. Tos šalys, kurios draudė eksportuoti apvalią medieną, šiandien su malonumu siūlo įsigyti užsienio perdirbėjams apvalią, neperdirbą žaliavinę medieną“, – LRT radijui sakė K. Mažeika.

„Todėl mano sprendimas buvo mažinti kirtimo normą ir vykdyti sanitarinius kirtimus, nukirsti menkavertę medieną, kuri po kelių metų būtų malkinė mediena“, – pridūrė laikinasis aplinkos ministras.

Jis taip pat akcentavo, kad šiemet numatyti kirtimų planai turbūt bus neįvykdyti. 

„(...) Kalbant apie šiemet, turime pirminius rezultatus ir, palyginti su pastarųjų metų rezultatais, tikrai gerokai mažiau kertama. Žiūrėsime, kas bus žiemos laikotarpiu, bet planai, kurie buvo suplanuoti, jie tikrai bus neįvykdyti“, – sakė K. Mažeika.

Jo teigimu, žvelgiant į aukciono rezultatus, matoma, kad atsiranda iššūkis dėl medienos prekybos taisyklių.

„Didžiąją dalį nuperka medienos eksportuotojai, kurie Lietuvoje pagamintą žaliavinę medieną išveža į Latviją, Lenkiją, ir pridėtinė vertė kuriama ten. Turime optimizuoti medienos kirtimus taip, kad maksimali būtų nauda Lietuvoje, o jei to nedaroma, miškas gali augti ir kurti socialinę pridėtinę vertę“, – kalbėjo laikinasis aplinkos ministras. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

KĄ, jau baigia visus miškus iškirst?.. :/

Kerta tiek pat

Tik legaliai mažiau.

stacha

keista kad dar randa ka kirst

SUSIJUSIOS NAUJIENOS